ΠΟΥ: Ρεκόρ με 2 εκατ. κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα

ΠΟΥ: Ρεκόρ με 2 εκατ. κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ρεκόρ δύο εκατομμυρίων νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα παγκοσμίως, αν και ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε κατά 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Με εξαίρεση την Αφρική, σε όλες τις περιοχές του κόσμου παρατηρήθηκε άνοδος των κρουσμάτων από τις 14 ως τις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 31 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 και έχουν πεθάνει σχεδόν 962.000 από την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο στην Κίνα, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου, 1.998.897 νέες περιπτώσεις κοροναϊού καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο, δηλαδή «αύξηση 6% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ο μεγαλύτερος εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας. Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 10%, με 37.700 να αναφέρονται», σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΠΟΥ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην περιοχή της Ευρώπης καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος στον αριθμό των θανάτων στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε (αύξηση 27% σε σχέση με την προηγούμενη). Περισσότερο από το 38% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκε στην αμερικανική ήπειρο, η οποία παραμένει η πλέον πληγείσα, καθώς εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το ήμισυ όλων των αναφερόμενων κρουσμάτων και το 55% των θανάτων στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Όμως στην περιοχή αυτή το ποσοστό των θανάτων μειώθηκε κατά 22%.

Στην Ευρώπη, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ισπανία και τη Βρετανία ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Ουγγαρία και η Δανία ανέφεραν την υψηλότερη σχετική αύξηση των θανάτων. Η Βρετανία συνεχίζει να μετρά τον υψηλότερο αριθμό αθροιστικών θανάτων στην ήπειρο σε σχεδόν 42.000 από την αρχή της πανδημίας.

Στη νοτιοανατολική Ασία, όπου εντοπίζεται το 35% των νέων κρουσμάτων, ξεπεράστηκε το όριο των 100.000 νεκρών, με 9.000 νέους θανάτους να καταγράφονται την προηγούμενη εβδομάδα. Στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και του δυτικού Ειρηνικού παρατηρείται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες μικρή άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων όπως και των θανάτων.

Αντίθετα, στην Αφρική η εξάπλωση της επιδημίας εξακολουθεί να επιβραδύνεται, με το ποσοστό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται κατά 12% και κατά 16% των θανάτων.