ΠΟΥ: «Πολύ υψηλός» ο κίνδυνος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο

ΠΟΥ: «Πολύ υψηλός» ο κίνδυνος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο

Αναβαθμίζοντας την εκτίμηση του σχετικά με τον κορονοϊό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δια στόματος του επικεφαλής του Τέντρομ Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους ανακοίνωσε πως πλέον ο κίνδυνος διάδοσης και επίδρασης του ιού είναι «πολύ υψηλός», ενώ επανέλαβε πως το ενδεχόμενο μίας πανδημίας παραμένει ανοιχτό, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να συντρέχουν οι λόγοι ώστε να αναβαθμιστούν περαιτέρω οι εκτιμήσεις του.

Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Γενεύη, σημείωσε πως «Αυξήσαμε την αξιολόγησή μας για τον κίνδυνο διάδοσης και τον κίνδυνο επίδρασης του COVID-19 στην κατηγορία "πολύ υψηλός" σε παγκόσμιο επίπεδο».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ, η διασπορά του ιού εκτός Κίνας συνεχίζεται και λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 4.351 κρούσματα και 67 θάνατοι σε 48 διαφορετικά κράτη, ωστόσο σε 23 από αυτές έχει επιβεβαιωθεί μόνο 1 κρούσμα, ενώ επανέλαβε πως ο ιός μπορεί να πλήξει τις «περισσότερες αν όχι, όλες τις χώρες».

Ο Γκεμπρεγιέσους συμπλήρωσε πως έχουν καταγραφεί ενδείξεις επιδημίας σε αρκετές από τις χώρες που έχει εντοπιστεί ο κορονοϊός, ωστόσο παρόλα αυτά προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη διασπορά του ιού, καθώς τα περισσότερα κρούσματα σχετίζονται μεταξύ τους.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο ιός εξαπλώνεται ανενόχλητος στο εσωτερικό κοινοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε Δανία, Εσθονία, Ολλανδία, Λιθουανία και Νιγηρία προέρχονται από την διασπορά της Ιταλίας.

Ο Γκεμπρεγιέσους στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και επανεξετάζονται διαρκώς, σημειώνοντας παράλληλα πως ο πανικός και ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμμαχος αυτή τη χρονική στιγμή. «Ο μεγαλύτερός μας εχθρός αυτή την ώρα δεν είναι ο ιός αλλά ο φόβος, οι φήμες και ο στιγματισμός».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ στη συνέχεια εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να περιοριστεί με την χρήση των σωστών μέτρων, καλώντας όλα τα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για απομονωμένες μονάδες ιατρικής περίθαλψης και επάρκεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε ότι περισσότερα από 20 εμβόλια αναπτύσσονται ανά τον κόσμο και αρκετά θεραπευτικά προϊόντα είναι στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε «μερικές εβδομάδες», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, σημείωσε πως η διακοπή της μετάδοσης του ιού, δίνει την ευκαιρία στους ειδικούς να ανακόψουν την πορεία του. «Όσα γίνονται στην Κίνα και την Σιγκαπούρη μας αποδεικνύουν ότι η μετάδοση του ιού ελαττώνεται, δίνοντας μας χρόνο ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα».

Στη συνέχεια ο αξιωματούχος του ΠΟΥ σημείωσε πως μέχρι στιγμής τα υπάρχοντα δεδομένα δεν μας οδηγούν προς την κατεύθυνση της κήρυξης πανδημίας. «Αν ισχυριστούμε πως πρόκειται για παγκόσμια πανδημία, τότε θα είναι σαν να παραδεχόμαστε πως κάθε άνθρωπος στον πλανήτη μπορεί να νοσήσει, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς με τα στοιχεία που διαθέτουμε η Κίνα κατάφερε να πετύχει την ανακοπή της ευρείας εξάπλωσης της επιδημίας».

«Αν επρόκειτο για επιδημία γρίπης, θα μιλούσαμε για πανδημία αλλά στην περίπτωση του νέου κορονοϊού διαπιστώσαμε ότι με μέτρα ανάσχεσης, το ρεύμα της επιδημίας μπορεί να σταματήσει σημαντικά», σημείωσε ο κ. Ράιαν.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κρίστιαν Λίντμάιερ δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη ότι ο Οργανισμός εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα άτομα αναμολύνονται από τον ιό Covid-19, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί πώς γίνονται τα τεστ.