ΠΟΥ: «Πολύ εντυπωσιασμένος» από την ανταπόκριση της Κίνας στην επιδημία

ΠΟΥ: «Πολύ εντυπωσιασμένος» από την ανταπόκριση της Κίνας στην επιδημία

«Πολύ εντυπωσιασμένος» είναι ο ΠΟΥ με τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση της Κίνας στην παγκόσμια επιδημία του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως ο κόσμος έχει φθάσει σε κρίσιμη καμπή στις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

«Λαμβάνουν εντυπωσιακά μέτρα μπροστά σε αυτό που είναι μια εντυπωσιακή πρόκληση», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Αναγκών, που συνόδευσε τον επικεφαλής του οργανισμού σε ένα ταξίδι στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα.

«Βρισκόμαστε σε μια σημαντική, κρίσιμη χρονική στιγμή της επιδημίας. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να διακοπούν»,συνέχισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει την Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών αύριο Πέμπτη, για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, για να αξιολογήσει εάν η επιδημία του κοροναϊού συνιστά πλέον μια έκτακτη ανάγκη διεθνούς εμβέλειας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η απόφαση να συγκληθεί εκ νέου το σώμα βασίζεται εν μέρει στα στοιχεία για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα, μια τάση την οποία χαρακτήρισε ανησυχητική.

«Θα εξήρα την Κίνα ξανά και ξανά, διότι οι ενέργειές της βοήθησαν στην αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού σε άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Όμως, η μετάδοση του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο σε τρεις χώρες, τη Γερμανία, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία, είναι ανησυχητική και θα εξεταστεί από τους ειδικούς που θα αποφασίσουν εάν θα κηρύξουν μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη αφού επέστρεψε από την Κίνα, δήλωσε σχετικά με τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ:

«Ενθαρρύνθηκα και εντυπωσιάστηκα από την ενδελεχή γνώση του προέδρου για την επιδημία και την προσωπική εμπλοκή του στο θέμα, για εμένα είναι ένας πραγματικός ηγέτης».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διεθνή ομάδα που συμφωνήθηκε να σταλεί στην Κίνα, ο Τέντρος απάντησε ότι θα αποτελείται από προσωπικό του ΠΟΥ, ενώ επισήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε «διμερείς συμφωνίες» για να στείλουν τους δικούς τους ειδικούς.