ΠΟΥ: Οι σοβαρά ασθενείς μπορεί να ξεπεράσουν το 20% του συνόλου των κρουσμάτων

ΠΟΥ: Οι σοβαρά ασθενείς μπορεί να ξεπεράσουν το 20% του συνόλου των κρουσμάτων

Ακόμη και πάνω από το 20% όσων εμφανίζουν κρούσματα παγκοσμίως μπορεί να νοσήσει σοβαρά, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Και προβλέπει μέχρι και διπλασιασμό των περιστατικών του νέου κορονοϊού ανά τρεις ημέρες σε διάφορες χώρες. Σε αυτές τις ανησυχητικές εκτιμήσεις καταλήγει ο ΠΟΥ με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία από μεγάλες ομάδες ασθενών με COVID-19. Σύμφωνα με αυτά : 

- Περίπου το 40% των ασθενών με COVID-19 μπορεί να εμφανίσουν ήπια νόσο, όπου η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική και δεν απαιτεί ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Επίσης περίπου το 40% των ασθενών θα εμφανίσουν μέτρια ασθένεια που μπορεί να απαιτεί ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. 

- Ενα ποσοστό 15% των ασθενών θα παρουσιάσουν σοβαρή νόσηση που απαιτεί θεραπεία με οξυγόνο ή άλλες νοσοκομειακές παρεμβάσεις 

- Περίπου το 5% θα νοσήσουν πολύ σοβαρά και θα χρειαστούν μηχανικό αερισμό.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, ο ΠΟΥ επισημαίνει και πάλι την ανάγκη λήψης μέτρων ατομικής υγιεινής για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού, συστήνοντας το συχνό πλύσιμο των χεριών, ενώ για να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω την παγκόσμια κοινή γνώμη “τρέχει” καμπάνια (Safe Hands Challenge), με την συμμετοχή πολιτικών, ηθοποιών και ποδοσφαιριστών.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, ήταν ο πρώτος που μετείχε στα βίντεο της καμπάνιας, στην οποία μετέχουν πρόσωπα-κλειδιά του ΟΗΕ, της UNICEF, παγκόσμιων οργανισμών υγείας, μαζί με διασημότητες και πολιτικούς, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο σχέδιο διαχείρισης του COVID - 19 στις δομές υγείας, οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν πως η εξέλιξη της πανδημίας σε ορισμένες χώρες έχει δείξει υψηλότερο ποσοστό σοβαρών και κρίσιμων περιστατικών και άρα είναι επιτακτική η ανάγκη για δραστική ενίσχυση του συστήματος υγείας, προκειμένου να αποφευχθεί η γρήγορη εξάντληση των ιατρικών προμηθειών και του προσωπικού. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες παρατηρήθηκε διπλασιασμός των περιπτώσεων ανά 3 ημέρες.

Το ίδιο σχέδιο υπογραμμίζει ότι οι στόχοι δημόσιας υγείας σε όλα τα στάδια του σχεδίου ετοιμότητας και αντίδρασης είναι: 

- Να αποτρέπονται οι εστίες, να καθυστερείται η διάδοση, να επιβραδύνεται και να διακόπτεται η μετάδοση. 

- Να παρέχεται η βέλτιστη φροντίδα σε όλους τους ασθενείς, ειδικά στους σοβαρά ασθενείς. 

- Να γίνει ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της επιδημίας στα συστήματα υγείας, στις κοινωνικές υπηρεσίες και στην οικονομική δραστηριότητα.

Για την παροχή κλινικής φροντίδας, έξι είναι οι βασικές παρεμβάσεις που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως και να κλιμακώνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά σενάρια.

Οι παρεμβάσεις είναι οι εξής:

1. Επικοινωνία με τους πολίτες για τα συμπτώματα, την υγιεινή χεριών, την διαχείριση της περίπτωσής τους εάν νοσήσουν

2. Προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας για να υπάρχει επάρκεια κάλυψης των περιστατικών με συγεκριμμένα πρωτόκολλα, διασφάλιση των υλικών και εξοπλισμού και προετοιμασία για κύματα ασθενών

3. Προετοιμασία των επαγγελματιών υγείας με την κατάλληλη εκπαίδευση χρήσης των προστατευτικών μέσων, ενίσχυση της πρόληψης μετάδοσης του ιού, ενίσχυση μέτρων που θα συμβάλλουν στην αποφυγή προσβολής από τον ιό, κόπωσης, βίας κλπ

4. Προετοιμασία συστήματος αναφοράς για τα ειδικά κέντρα αξιολόγησης των περιστατικών και διάθεση οχημάτων μεταφοράς των ασθενών στα νοσοκομεία με τον απαραίτητο διαχωρισμό από ασθενείς άλλων παθήσεων, 

5. Προσδιορισμός συγκεκριμένων σημείων διαχείρισης των ασθενών από νέο κορονοϊό εντός του συστήματος υγείας με τη διασφάλιση δυνατότητας εφαρμογής αναπνευστικών παρεμβάσεων στους ασθενείς και προετοιμασία νοσοκομειακής κάλυψης κρίσιμα ασθενών με μηχανικό αερισμό

6. Διατήρηση των βασικών υπηρεσιών υγείας με αναδιοργάνωση του υγειονομικού προσωπικού όπου χρειάζεται και διαχωρισμό των μη επειγουσών προτεραιοτήτων.