ΠΟΥ: Η πανδημία επιταχύνεται - Πάνω από 300.000 τα κρούσματα στον πλανήτη

ΠΟΥ: Η πανδημία επιταχύνεται - Πάνω από 300.000 τα κρούσματα στον πλανήτη

«Η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανακοινώνοντας πως πάνω από 300.000 κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί πλέον σε σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη, σύμφωνα με το Reuters.

Χρειάστηκαν 67 μέρες για να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα, 11 μέρες για να φτάσουν τα 200.000 και μόλις τέσσερις μέρες για να φτάσουν τα 300.000, είπε και δήλωσε ότι «αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα απλά παίζοντας άμυνα. Πρέπει επίσης να επιτεθείς».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού ανέφερε ότι «η κοινωνική απόσταση και ο κατ' οίκον περιορισμός είναι αμυντικά μέτρα. Για να νικήσουμε την πανδημία πρέπει να επιτεθούμε». «Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της πανδημίας», συμπλήρωσε.

«Για να νικήσουμε», τόνισε, «πρέπει να επιτεθούμε στον ιό με επιθετικές και στοχευμένες τακτικές. Πρέπει να ελέγξουμε κάθε ύποπτο κρούσμα, να απομονώσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και να παρακολουθούμε και να βάζουμε σε καραντίνα κάθε στενή επαφή».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ορισμένες χώρες έχουν δυσκολία στην εφαρμογή αυτών των «επιθετικών μέτρων» λόγω έλλειψης πόρων.

Καταδίκασε τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό πριν η επιστημονική κοινότητα συμφωνήσει για την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, προειδοποιώντας για «ψεύτικες ελπίδες» που μπορεί να προκαλέσει η χορήγησή τους.

Ο Τέντρος ζήτησε πολιτικές δεσμεύσεις ανακοινώνοντας πως θα μιλήσει στην σύνοδο κορυφής των G20 αυτή την εβδομάδα και θα τους ζητήσει να συνεργαστούν για να τονώσουν την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στους τομείς υγείας.