«Καμπανάκι» από ΠΟΥ: Έως και 2 εκατ. νεκροί από κορονοϊό μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο

«Καμπανάκι» από ΠΟΥ: Έως και 2 εκατ. νεκροί από κορονοϊό μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο

Ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό θα μπορούσε να διπλασιαστεί, στα 2 εκατομμύρια, πριν από την κυκλοφορία ενός εμβολίου για ευρεία χρήση, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω χωρίς την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την αναχαίτιση της πανδημίας.

«Αν δεν το κάνουμε, όλοι οι αριθμοί για τους οποίους μιλάμε (2 εκατομμύρια θάνατοι) δεν θα είναι μονάχα κάτι που μπορεί κανείς να φανταστεί, αλλά δυστυχώς πολύ πιθανοί», είπε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ στο πρόγραμμα εκτάκτων καταστάσεων, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και το Reuters.

«Εάν δεν συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα, να εξελισσόμαστε, στη φύση, την κλίμακα και την ένταση της συνεργασίας μας, επομένως, ναι, θα δούμε αυτόν τον αριθμό και δυστυχώς ακόμα μεγαλύτερο. Η στιγμή για ανάληψη δράσης είναι αυτή τώρα», τόνισε ο Ράιαν.

«Δεν αφορά μονάχα το να διεξάγουμε τεστ και να ιχνηλατούμε, όχι μονάχα να παρέχουμε ιατρική φροντίδα, όχι μονάχα να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όχι απλά να εργαζόμαστε στα εμβόλια, να τα κάνουμε όλα αυτά ταυτόχρονα», απηύθυνε έκκληση ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Η εκτίμησή του διατυπώθηκε, καθώς το σύνολο των νεκρών 9 μήνες μετά την ανακάλυψη του ιού στην Κίνα πλησιάζει το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας, τουλάχιστον 984.068 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο Covid-19 στον κόσμο.

Ο Ράιαν επισήμανε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι για την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων παρά τις ανησυχίες ότι οι νέοι ώθησαν τη διασπορά του ιού, μετά την άρση των περιορισμών και των lockdown σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχου του Οργανισμού οι αρχές πρέπει να εργαστούν για να σταματήσουν τη διασπορά, ενόψει της περιόδου της εποχικής γρίπης, καθώς οι δείκτες των μολύνσεων από κορονοϊό και της κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία αυξάνονται στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη έχει πολλή δουλειά να κάνει για να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να θέσει υπό έλεγχο τη διασπορά», τόνισε ο Ράιαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Γενικά, εντός αυτής της πολύ μεγάλης περιοχής, βλέπουμε μια ανησυχητική αύξηση της ασθένειας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Μαρία Βαν Κέρκοβ, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στα τέλη Σεπτεμβρίου και δεν έχει καν ξεκινήσει η περίοδος της εποχικής γρίπης, επομένως για αυτό που ανησυχούμε είναι το ενδεχόμενο όλες αυτές οι τάσεις να πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση».

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από νωρίς και η χρήση του στεροειδούς δεξαμεθαζόνης σώζουν ζωές, συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως «θέλουμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε lockdown σε εθνικό επίπεδο, κάτι που συνέβη στην αρχή»