ΠΟΥ: «Ανησυχητικό» το επίπεδο της μετάδοσης του Covid-19 στην Ευρώπη

ΠΟΥ: «Ανησυχητικό» το επίπεδο της μετάδοσης του Covid-19 στην Ευρώπη

Το επίπεδο μετάδοσης του Covid-19 είναι «ανησυχητικό» στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις συντομεύσεις της καραντίνας που αποφασίσθηκαν ή εξετάζονται σε χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.

«Οι αριθμοί του Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να χρησιμεύσουν ως συναγερμός για όλους εμάς» σε όλη την Ευρώπη, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον μεγαλύτερος εκείνων που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δήλωσε από την Κοπεγχάγη ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

Ο εν λόγω οργανισμός του ΟΗΕ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να συστήσει καραντίνα μικρότερη των 14 ημερών για όσους έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό.

«Η σύστασή μας για καραντίνα 14 ημερών βασίσθηκε σ' αυτά που γνωρίζουμε για την περίοδο επώασης και την περίοδο μετάδοσης της νόσου, δεν θα την αλλάζαμε παρά μόνο στη βάση μιας αλλαγής αυτών που γνωρίζουμε από την επιστήμη, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα», επέμεινε η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον κλάδο του ΠΟΥ που είναι αρμόδιος για την Ευρώπη.

Στη Γαλλία, η διάρκεια της απομόνωσης μειώθηκε στις επτά ημέρες σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Είναι δέκα ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία, εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να την μειώσουν.

«Όταν γνωρίζουμε τον τεράστιο αντίκτυπο στο άτομο και την κοινωνία που μπορεί να έχει μια μείωση, ακόμη και ελάχιστη, της διάρκειας της καραντίνας (...), ενθαρρύνω τις χώρες της περιοχής να ακολουθήσουν μια κανονική επιστημονική διαδικασία με τους ειδικούς τους και να διερευνήσουν τις ασφαλείς επιλογές μείωσης», επέμεινε ο Κλούγκε.

ΠΟΥ: Να μην μετατραπεί η πανδημία σε «πολιτικό ποδόσφαιρο»

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης Μάικ Ράιαν, σχολίασε σήμερα τα αντικρουόμενα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ και των Αμερικανών αξιωματούχων για θέματα υγείας, λέγοντας ότι είναι σημαντικό όλες οι χώρες να απευθύνουν ένα «συνεπές μήνυμα» στους πολίτες τους.

Ο Τραμπ διαφώνησε την Τετάρτη με τα σχόλια του διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, που είπε ότι οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στα μέσα του 2021 και οι μάσκες ίσως να είναι πιο αποτελεσματικές.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα συνεπές μήνυμα από όλα τα επίπεδα, και αυτό δεν αφορά μόνο μία χώρα ή ένα άτομο. Θα πρέπει οι κυβερνήσεις και οι επιστημονικοί φορείς να αξιολογούν τα δεδομένα και να προσφέρουν πληροφορίες με τον πιο κατανοητό τρόπο. Η αγωνία του κόσμου», πρόσθεσε, «θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να μην μετατραπεί η πανδημία σε ‘πολιτικό ποδόσφαιρο».