ΠΟΥ: «Ο κορονοϊός μεταφέρεται πιθανόν και με τον αέρα»

ΠΟΥ: «Ο κορονοϊός μεταφέρεται πιθανόν και με τον αέρα»

Υπάρχει πιθανότητα να μεταφέρεται και με τον αέρα ο κορονοϊός, δήλωσε ο κορυφαίος ειδικός του Οργανισμού, Δρ. Μάικ Ράιαν, ωστόσο, όπως τόνισε η κύρια πηγή του πιστεύεται ότι είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα και βήχουν ή φταρνίζονται και μολύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο επιφάνειες και άλλους ανθρώπους.

Η εκτίμηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την ευρύτερη χρήση αυτοσχέδιων μασκών ή άλλων προστατευτικών για το στόμα, ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού αφού μέχρι πρότινος στελέχη του Οργανισμού θεωρούσαν αναποτελεσματική τη χρήση μάσκας.

Σε κάθε περίπτωση ο ΠΟΥ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ωστόσο ο Δρ. Ράιαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα ο ιός. π

«Πρέπει να φυλάξουμε τις ιατρικές χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, όμως η ιδέα να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα για να αποφεύγεται το βήξιμο ή το φτάρνισμα… από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα», είπε ο Δρ Μάικ Ράιαν.

Τόνισε επίσης πως η χρήση μάσκας δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών και για τήρηση των αποστάσεων.