Πώς θα επηρεάσουν οι πλημμύρες τις εκλογές στη Γερμανία

Πώς θα επηρεάσουν οι πλημμύρες τις εκλογές στη Γερμανία

Οι τελευταίοι μήνες της καγκελαρίας Μέρκελ θα μπορούσαν να είναι μία αφορμή για ενδοσκόπηση στο γερμανικό πολιτικό σύστημα. Πως θα αναμετρηθεί με το παρελθόν της, που θα κατευθυνθεί η γερμανική κοινωνία στο μέλλον, ποια θα είναι η θέση της στο διεθνές σύστημα.

Σε αυτό το μοτίβο, το κόμμα των Πρασίνων φαινόταν να κάνει τη μεγάλη έκπληξη ξεπερνώντας τους Χριστιανοδημοκράτες στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνονται να ξεπερνούν το σοκ της διαδοχής της Μέρκελ από τον Αρμίν Λασέτ, που δεν είχε ευρεία αποδοχή στο κόμμα. Ταυτόχρονα, οι διαρκείς επιθέσεις στην υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ πατώντας πάνω σε ανακρίβειες στο δημόσιο βιογραφικό της αλλά και η αρνητική διαφήμιση εναντίον της, φαίνεται να κοστίζουν στο κόμμα. Οι χριστιανοδημοκράτες έχουν ανακτήσει ένα ευρύ προβάδισμα στις προβλέψεις, μετατοπίζοντας τους Πρασίνους στη δεύτερη θέση, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες παραμένουν τρίτοι.

Οι τεράστιες φυσικές καταστροφές που βιώνει τα τελευταία 24ωρα η Γερμανία, με τον αριθμό των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες να ξεπερνά τους 140 και οι αγνοούμενοι τους 1.300 ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα. Ο υποψήφιος διάδοχος της Μέρκελ, Αρμίν Λασέτ, ως πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αντιμετωπίζει την πρώτη κρίση, με τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Ο τρόπος που θα το διαχειριστεί θα επηρεάσει τις επερχόμενες εκλογές, λόγω της συγκυρίας όπου πραγματοποιούνται.

Χαρακτηριστικός είναι ο θόρυβος που προκλήθηκε από το σημερινό βίντεο που ο Λασέτ εμφανίζεται να γελάει, ενώ ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές στην περιοχή. Όλη η χώρα πλέον κοιτάζει τον Λασέτ ως εν δυνάμει καγκελάριο.

Αλλά για τους Πρασίνους είναι μία μεγάλη πρόκληση. Πολλοί ειδικοί αποδίδουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς μεγάλες πλημμύρες εμφανίζονταν σπάνια παλαιότερα. Όπως αναφέρει το Politico, οι πλημμύρες αφορούν το σκληρό πυρήνα της ύπαρξης του κόμματος των Πρασίνων, δηλαδή την κλιματική αλλαγή ως αιτία αυτών των φαινομένων. Οι Πράσινοι βρίσκονται σε όλα τα μέτωπα, τόσο με τη φυσική παρουσία όσο και με τις τοποθετήσεις τους. Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει να διατηρήσουν μία ισορροπία, ώστε να μην κατηγορηθούν για πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας.

Βέβαια, στο παρασκήνιο της προεκλογικής κούρσας και των πρωτοφανών καταστροφών, ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Όσο κι αν έχει αποδυναμωθεί σε όλη τη χώρα το εξτρεμιστικό κόμμα του AFD με τις ακροδεξιές θέσεις και την ατζέντα εναντίον των μεταναστών, η Ανατολική Γερμανία με το ψυχροπολεμικό παρελθόν, παραμένει ένα μεγάλο ζήτημα. Εκεί άλλωστε το AFD έχει εγκαθιδρύσει την επιρροή του σε πολλές περιφέρειες. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεαστεί βέβαια από ένα πλήθος παραγόντων. Αλλά, τώρα ακόμα και οι Ανατολικογερμανοί παρακολουθούν τις βιβλικές εικόνες καταστροφής στα δυτικά.