CNN: Πώς η ΕΕ κατέληξε στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες - Ο ρόλος του lockdown

CNN: Πώς η ΕΕ κατέληξε στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες - Ο ρόλος του lockdown

Η υπομονή όσον αφορά την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό αποδίδει θετικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με την πρόωρη άρση η οποία «μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες» αναφέρει ανάλυση του CNN, η οποία δείχνει πως οι περισσότερες χώρες οι οποίες έχουν πλέον οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «ασφαλείς» αφού κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημία, άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς μόνο αφού είδαν συνεχείς πτώσεις στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων ημερησίως.

Αντίθετα, όπως αναφέρει η ίδια ανάλυση, τρεις από τις τέσσερις χώρες με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα στον κόσμο, η ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία, είτε δεν «έκλεισαν» ποτέ σωστά είτε άρχισαν να «ανοίγουν» και πάλι πριν αρχίσουν να μειώνονται οι αριθμοί των κρουσμάτων.

Το δημοσίευμα του CNN υπενθυμίζει ότι την Τρίτη η ΕΕ συμφώνησε σε μία λίστα 15 χωρών τις οποίες θεωρεί αρκετά ασφαλείς ώστε να επιτρέψει σε όσους ζουν σε αυτές να ταξιδέψουν στα κράτη-μέλη της. Για να μπουν στη συγκεκριμένη λίστα ωστόσο οι συγκεκριμένες χώρες θα έπρεπε να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως τα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες 14 μέρες να είναι παρόμοια ή χαμηλότερα από εκείνα της ΕΕ, και να έχουν σταθερή ή φθίνουσα πορεία ως προς τα νέα περιστατικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε σχέση με τις προηγούμενες 14 μέρες.

Η ΕΕ θα εξετάσει επίσης ποια μέτρα λαμβάνουν οι χώρες, όπως η ανίχνευση επαφών και πόσο αξιόπιστα είναι τα δεδομένα κάθε έθνους.

Στη λίστα της ΕΕ περιλαμβάνονται οι εξής χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη. Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε ο ιός, περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα, αλλά η ΕΕ αλλά μόνο υπό τον όρο ότι θα δεχθεί στο έδαφός της ταξιδιώτες προερχόμενους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το CNN παραθέτει και σχετικό γράφημα στο οποίο αποτυπώνεται η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό και η καμπύλη των κρουσμάτων ανά χώρα από τις 15 παραπάνω που μπήκαν στη λίστα της ΕΕ. Στις χώρες που θεωρήθηκαν ασφαλείς, τα lockdown δεν ήρθησαν παρά μόνο αφού σημειώθηκε μείωση στα νέα κρούσματα.

Σε άλλο γράφημα παρουσιάζεται η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και η καμπύλη των κρουσμάτων κορονοϊού στις 4 χώρες που τα lockdown ήρθησαν σχετικά νωρίς, δηλαδή τη Βραζιλία που εφάρμοσε μόνο τοπικά lockdown,και τις Ινδία, Ρωσία και HΠΑ.

Σύμφωνα με το CNN, το πόσο επιτυχημένο ήταν ένα lockdown εξαρτάται από διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του εάν έχει τεθεί σε εφαρμογή αρκετά νωρίς. Οι περιορισμοί επίσης που έθεταν οι χώρες ήταν διαφορετικοί, καθώς ενώ άτομα σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία ήταν αντιμέτωπα με πρόστιμα εάν έβγαιναν από τα σπίτια τους για οτιδήποτε άλλο εκτός από βασικούς λόγους, στην Ιαπωνία, η διαμονή στο σπίτι ήταν απλά σύσταση και όχι εντολή.