Πως έγινε η επιχείρηση των Αμερικανών κομάντο κατά του ηγέτη του ISIS

Πως έγινε η επιχείρηση των Αμερικανών κομάντο κατά του ηγέτη του ISIS

Ο ηγέτης του Ισλαμικού κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης CNN και ABC, με τη διευκρίνιση ότι ο θάνατός του δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ θα κάνει σήμερα μια «σημαντική ανακοίνωση». «Συνέβη κάτι μεγάλο» ανέφερε στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και ABC Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι πράγματι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκε στο στόχαστρο επιχείρησης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την επιβεβαίωση του θανάτου του μέσω γενετικού υλικού. 

Ειδησεογραφικό δίκτυο ανάρτησε βίντεο στο λογαριασμό του στο twitter όπου διακρίνεται το σημείο στο οποίο επιχείρησαν οι αμερικανικές δυνάμεις. Στις εικόνες που τραβήχτηκαν υπό το φως της ημέρας φαίνεται ένας κρατήρας στο έδαφος, πιθανόν αποτέλεσμα της επιχείρησης.

Το CNN πρόσθεσε ότι τώρα διεξάγονται τεστ προκειμένου να επιβεβαιωθεί επισήμως ότι ο νεκρός είναι όντως ο Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι ο οποίος, όπως μεταδίδει το ABC, πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε και αυτοκτόνησε. Το Πεντάγωνο έχει προς το παρόν αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου ανέφερε, σύμφωνα με το Newsweek ότι στη διάρκεια της εφόδου των Αμερικανών στο κρησφύγετό του ήταν παρόντες και μέλη της οικογένειάς του: δεν τραυματίστηκαν παιδιά στην επιδρομή, αλλά σκοτώθηκαν δύο σύζυγοι του Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι αφού πυροδότησαν τα γιλέκα με τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένες.

Σύμφωνα με το NBC στην επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη και drones. «Μετά τα πυρά από αέρος, Αμερικανοί προσγειώθηκαν στο έδαφος και συγκέντρωσαν πληροφορίες» είπαν οι πηγές στο αμερικανικό δίκτυο. 

Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε και αυτή σήμερα εικόνες από τη φερόμενη αμερικανική επιδρομή στη Συρία με στόχο τον Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, όπου καταγράφονται και ματωμένα, σκισμένα ρούχα. Επίσης μετέδωσε νυκτερινές εικόνες από μία έκρηξη.

Συριακό Παρατηρητήριο: «Εννέα νεκροί από την επιχείρηση των Αμερικανών κομάντο»

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αμερικανοί κομάντος έπεσαν από ελικόπτερα στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον τζιχαντιστών.  Επίσης, διευκρίνισε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιδρομής αυτής που διήρκησε δύο ώρες, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τουλάχιστον ένα παιδί.

Το σπίτι που πιστεύεται ότι ήταν ο βασικός στόχος δέχθηκε πυρά από αέρος προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού κατέβουν από ελικόπτερα και εμπλακούν σε μάχες στο έδαφος, εξήγησε η ίδια πηγή.

Λίγο νωρίτερα, η μη κυβερνητική οργάνωση είχε επισημάνει ότι οκτώ ελικόπτερα στοχοθέτησαν μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, μια περιοχή όπου βρίσκονταν "ομάδες που πρόσκεινταν στο ΙΚ". "Τα πυρά είχαν στόχο ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, όπου βρίσκονταν ομάδες που πρόσκεινταν στο ΙΚ", επισήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

"Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε την παρουσία του Μπαγκντάντι" στην περιοχή αυτή, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ράχμαν, την επιχείρηση διεξήγαγαν "πιθανόν" ελικόπτερα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ.

"Τα αεροπλάνα πετούσαν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, προκαλώντας μεγάλο πανικό στους ανθρώπους", περιέγραψε από την πλευρά του ο Άχμεντ αλ Χασάουι, ένας Σύρος εσωτερικά εκτοπισμένος που ζει στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί κοντά στο Μπαρίσα. "Η επιχείρηση διήρκησε τουλάχιστον ως τις 03:30 τα ξημερώματα", διευκρίνισε.

 

Συριακές δυνάμεις: Επιτυχημένη η επιχείρηση

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, έκανε λόγο σήμερα για "μια επιτυχημένη επιχείρηση" έπειτα από τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ σε επίπεδο πληροφοριών, μια προφανής αναφορά στις πληροφορίες για τον θάνατο του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι σε αμερικανική επιχείρηση στη Συρία.

"Μια ιστορική, επιτυχημένη επιχείρηση, αποτέλεσμα της συνεργασίας σε επίπεδο πληροφοριών με τις ΗΠΑ", έγραψε ο Μάζλουμ Άμπντι στο Twitter, αν και δεν επιβεβαίωσε ξεκάθαρα τον θάνατο του Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι. 

Εν συνεχεία υποστήριξε ότι σε μήνυμά του στο Twitter ότι «συγκεντρώθηκαν πληροφορίες επί του πεδίου και έγινε ακριβής παρακολούθηση για να εξοντωθεί ο τρομοκράτης Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι με μια κοινή επιχείρηση». «Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν σ'' αυτή τη σπουδαία δουλειά», πρόσθεσε στην ανάρτησή του κάνοντας tag τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

 

Ιράκ: Οδηγήσαμε τις ΗΠΑ στα ίχνη του Αλ Μπαγκντάντι

Στο μεταξύ, και το Ιράκ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από πηγές μέσα από τη Συρία πως ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάνι σκοτώθηκε, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του.

«Πηγές μας από τη Συρία επιβεβαίωσαν στην ομάδα της ιρακινής υπηρεσίας Πληροφοριών που είχε αναλάβει τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι ότι αυτός σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στην Ιντλίμπ, αφού εντοπίστηκε το κρησφύγετό του την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του από την Ιντλίμπ προς τα τουρκικά σύνορα», επεσήμανε μία από τις πηγές.

Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι τις ακριβείς συντεταγμένες του κρησφύγετου του Αλ Μπαγκντάντι έδωσε η υπηρεσία πληροφοριών του Ιράκ στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ISIS. Η υπηρεσία πληροφορήθηκε σε ποιο σημείο βρισκόταν ο Μπαγκντάντι από έγγραφα που βρήκε σε μυστική τοποθεσία στη δυτική έρημο του Ιράκ αφού συνέλαβε δύο Ιρακινούς, έναν άνδρα και μια γυναίκα, που ανήκαν στον «εσωτερικό κύκλο» του, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Συντονιζόμασταν διαρκώς με τη CIA παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες που διαθέτει η Ιρακινή Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για τις κινήσεις του Μπαγκντάντι και το μέρος όπου κρύβεται», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτή η συνεργασία ήταν επιτυχής και επιτεύχθηκε ο τελικός στόχος που ήταν να φονευθεί ο Μπαγκντάντι».

Την είδηση για το θάνατο του τζιχαντιστή ηγέτη επιβεβαίωσαν και Ιρανοί αξιωματούχοι οι οποίοι δήλωσαν επίσης πως «η Τεχεράνη ενημερώθηκε για τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι από Σύρους αξιωματούχους που το έμαθαν από το πεδίο».

Τουρκία: Ανταλλάξαμε πληροφορίες με τους Αμερικανούς

«Ο τουρκικός στρατός και η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση αντάλλαξαν πληροφορίες πριν την επιδρομή Αμερικανών μελών των ειδικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας με στόχο τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι», ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως ανέφερε: «Πριν την αμερικανική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας χθες το βράδυ υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών διοικήσεων και των δύο χωρών», ενώ ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει, ο αλ Μπαγκντάντι είχε φτάσει στην περιοχή όπου διεξήχθη η επιχείρηση των ΗΠΑ 48 ώρες νωρίτερα.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την αμερικανική επιδρομή στη Συρία.

Η ανακοίνωση Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του αναμένεται να κάνει μια «πολύ σημαντική» ανακοίνωση σήμερα στις 09:00 (15:00 ώρα Ελλάδoς), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Λίγη ώρα προτού οι υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας αναγγείλουν ότι ο Τραμπ θα κάνει τη «σημαντική ανακοίνωση» σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter ανέφερε ότι «μόλις έγινε κάτι πολύ μεγάλο!». 

Η ανακοίνωση θα γίνει από την Αίθουσα Υποδοχής Διπλωματών του Λευκού Οίκου, όπου ο Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του στρατού της Τουρκίας και των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με το Reuters, o Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής έπειτα από ένα ηχητικό μήνυμά του που διανεμήθηκε από τα όργανα προπαγάνδας του ΙΚ τον Νοέμβριο του 2016, μετά την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Σε αυτό το μήνυμα, καλούσε τους μαχητές του να αγωνιστούν ώσπου να γίνουν «μάρτυρες».

Ήταν στη Μοσούλη όπου ο Μπαγκντάντι έκανε τη μοναδική γνωστή δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος αλ Νούρι. Με τουρμπάνι, μαύρο ράσο και γκρίζα γενειάδα, είχε καλέσει όλους τους πιστούς να ορκιστούν πίστη στον ίδιο, ανακηρύσσοντας την ίδρυση του «χαλιφάτου» του ΙΚ στις αχανείς εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κυριεύσει οι μαχητές του.