Πορτογαλία: Το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται στους άνω των 60 σε όλες τις χώρες της ΕΕ

Πορτογαλία: Το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται στους άνω των 60 σε όλες τις χώρες της ΕΕ

Η Πορτογαλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε επιστολή στους υπουργούς Υγείας του μπλοκ προτείνοντας μια κοινή προσέγγιση για τη χρήση του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση και να περιορίσουμε τη χορήγηση του εμβολίου AstraZenca στις ίδιες ηλικιακές ομάδες», αναφέρει η επιστολή την οποία υπογράφει η Υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας Μάρτα Τεμίδο και την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η πρόταση αυτή ήρθε αφότου οι υπουργοί Υγείας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση την περασμένη εβδομάδα μετά τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης στους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι στις περισσότερες χώρες το εμβόλιο χρησιμοποιείται στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Στο Βέλγιο και τη Γαλλία το όριο 55 ετών. Ορισμένες χώρες μάλιστα εξακολουθούν να εξετάζουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα και ενδέχεται να αναθεωρήσουν τις οδηγίες. 

Σημειώνεται επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επαναδιατύπωσε τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών.