Πορτογαλία: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει τα σχολεία λόγω κορονοϊού

Πορτογαλία: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει τα σχολεία λόγω κορονοϊού

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ετοιμάζεται να κλείσει όλα τα σχολεία στη χώρα για να αντιμετωπίσει την απότομη επιδείνωση της πανδημίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Lusa και την εφημερίδα Publico.

Στο πλαίσιο του lockdown, που άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όλες οι μη απαραίτητες υπηρεσίες έχουν ήδη κλείσει και οι άνθρωποι καλούνται να μένουν στο σπίτι. Όμως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει μέχρι τώρα να κρατήσει τα σχολεία ανοικτά, μια κίνηση που επικρίθηκε από την αντιπολίτευση και υγειονομικούς εμπειρογνώμονες.

Οργανώσεις γονέων και μαθητών είχαν επίσης καλέσει την κυβέρνηση να κλείσει αμέσως τα σχολεία εξαιτίας φόβων για εξάρσεις της νόσου.

Τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν σε όλη τη χώρα από αύριο, Παρασκευή, υποχρεώνοντας τους 2 εκατομμύρια μαθητές της χώρας να μείνουν στο σπίτι, σύμφωνα με το Lusa και την Publico. Η κυβερνητική ανακοίνωση αναμένεται γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Τις τελευταίες επτά ημέρες, η Πορτογαλία είναι η χώρα με τον υψηλότερο μέσο όρο νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ιστότοπο ourworldindata.org.

Η κυβέρνηση έχει αποδώσει την αύξηση των κρουσμάτων στο περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίσθηκε πρώτα στη Βρετανία και επεκτείνεται γρήγορα στην Πορτογαλία, όμως υγειονομικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν επίσης την έλλειψη προετοιμασίας και λένε πως δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό προσωπικό.

Περίπου το 20% των νέων κρουσμάτων Covid-19 που καταγράφονται οφείλονται στο πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος και το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάσει το 60% ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, ασκώντας πίεση στα ήδη πιεσμένα νοσοκομεία.