Πορτογαλία: Έρευνα της αστυνομίας μετά από συγκέντρωση χιλιάδων φιλάθλων της πρωταθλήτριας Σπόρτινγκ

Πορτογαλία: Έρευνα της αστυνομίας μετά από συγκέντρωση χιλιάδων φιλάθλων της πρωταθλήτριας Σπόρτινγκ

Η πορτογαλική κυβέρνηση ζήτησε την Τετάρτη (12/05) την έναρξη έρευνας, μετά τη μαζική συγκέντρωση χιλιάδων οπαδών της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, οι οποίοι πανηγύρισαν έξαλλα την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ομάδας του έπειτα από 19 χρόνια.

Το βράδυ της Τρίτης (11/05) χιλιάδες ενθουσιασμένοι οπαδοί εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Λισαβόνα, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής πλατείας της πόλης «Marques do Pombal», για να γιορτάσουν τον εφετινό τίτλο.

Πολλοί από τους οπαδούς πέταξαν τις μάσκες προσώπου, καταργώντας όλους τους κανονισμούς και τις οδηγίες για τη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων. Άλλοι έγιναν πιο επιθετικοί, διαλύοντας μεταλλικά κιγκλιδώματα και ρίχνοντας γυάλινα μπουκάλια και καπνογόνα προς την αστυνομία και τους δημοσιογράφους.

Στην πορτογαλική Βουλή, η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, μαζί με τις υγειονομικές αρχές που δεν συνέταξαν ένα σχέδιο για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της Covid-19, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών. «Δεν θα κουνήσω το... δάχτυλο σε κανέναν, ούτε στην Σπόρτινγκ, ούτε στους οπαδούς της ή στην αστυνομία», δήλωσε ο Κόστα την Τετάρτη (12/05) στο κοινοβούλιο. «Θα κάνω ό, τι πρέπει να κάνει κάθε υπεύθυνος πολιτικός, δηλαδή να περιμένω πληροφορίες για να μάθω ποιος ευθύνεται για όλο αυτό».

Το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε διευκρινίσεις από την αστυνομία, την υγειονομική αρχή και την τοπική αυτοδιοίκηση της Λισσαβόνας και ξεκίνησε έρευνα, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία χειρίστηκε την κατάσταση.

«Ήταν μια νύχτα που πήγε... καλά για εκείνους που ήταν χαρούμενοι και όχι τόσο καλά από την άποψη της δημόσιας υγείας» απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, προσθέτοντας ότι οι αρχές απέτυχαν να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα.