8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Ποντόλιακ: Καμία κατάπαυση πυρός, δεν συμφωνούμε σε εκχώρηση εδαφών

Ποντόλιακ: Καμία κατάπαυση πυρός, δεν συμφωνούμε σε εκχώρηση εδαφών
AP Newsroom

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, απέρριψε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία και είπε ότι το Κίεβο δεν θα δεχόταν καμία συμφωνία με τη Μόσχα που να περιλαμβάνει εκχώρηση εδαφών.

«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει (έπειτα από οποιαδήποτε παραχώρηση). Απλώς θα διακοπεί για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε στο Reuters σε συνέντευξή του στο προεδρικό γραφείο το Σάββατο.

Σύμφωνα με το CNN, o Ποντόλιακ είπε ότι η οποιαδήποτε παραχώρηση θα γύριζε μπούμερανγκ για την Ουκρανία, επειδή η Ρωσία θα απαντούσε σκληρότερα μετά από οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός.

«Έπειτα από λίγο, με ανανεωμένη ένταση, οι Ρώσοι θα ανανεώσουν τα όπλα τους, το ανθρώπινο δυναμικό και θα δουλέψουν για τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν λίγο, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς… Και θα ξεκινήσουν μια νέα επίθεση, ακόμη πιο αιματηρή και ευρείας κλίμακας». είπε ο Ποντόλιακ

«Η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει στη μέση γιατί θα (αναπτύξει) μια «ρεβανσιστική» διάθεση και θα είναι ακόμα πιο σκληρή» πρόσθεσε.

Παράλληλα, απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για επείγουσα κατάπαυση του πυρός η οποία θα περιλάμβανε παραμονή των ρωσικών δυνάμεων σε εδάφη που έχουν καταλάβει στη νότια και ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι «οι (ρωσικές) δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα και μετά από αυτό θα είναι δυνατή η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ουκρανού Προέδρου Αντρίι Γιέρμακ επανέλαβε τα λόγια του Ποντόλιακ, γράφοντας στο Twitter την Κυριακή ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας».