Πομπέο: Το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό θα αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό

Πομπέο: Το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό θα αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό

Ανεφάρμοστο θεωρεί ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που ετοιμάζει ο γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, αποκαλύπτει η εφημερίδα The Washington Post.

Το σχέδιο «μπορεί να απορριφθεί», ο Πομπέο την Τρίτη, κατά τη διάρκεια κατ'' ιδίαν συνάντησής του με τους προέδρους των ισχυρότερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

«Μπορεί εντέλει ο κόσμος να πει "δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, δεν έχει κάποιο όφελος για μένα”, ή “περιέχει δύο καλά κι εννιά άσχημα, δεν θα πάρω, ευχαριστώ”», κατά την εφημερίδα, που επικαλείται μια ηχητική καταγραφή όσων είπε ο Πομπέο στη συνάντηση αυτή, η οποία περιήλθε σε γνώση της.

«Κατανοώ το γιατί ο κόσμος θεωρεί πως θα πρόκειται για μια συμφωνία που θα αρέσει μόνο στους Ισραηλινούς», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Κατανοώ αυτή την αντίληψη. Ελπίζω μόνο ότι θα δοθεί χώρος να ακουστεί και ότι θα επιτραπεί να γίνει κατανοητό τι προβλέπει», πρόσθεσε. 

Οι οικονομικές διαστάσεις του σχεδίου, που έχει σκοπό να επιλυθεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη και ο Aμερικανός πρόεδρος αποκαλεί τη «συμφωνία του αιώνα», αναμένεται να παρουσιαστούν την 25η και την 26η Ιουνίου σε μια διάσκεψη που οργανώνεται στη Μανάμα του Μπαχρέιν.

Το σχέδιο των ΗΠΑ εξ όσων έχουν γίνει γνωστά αφήνει κατά μέρος τη λύση των δύο κρατών.