Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Εκτός από τον πάστορα Μπράνσον υπάρχουν κι άλλοι στην Τουρκία

Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Εκτός από τον πάστορα Μπράνσον υπάρχουν κι άλλοι στην Τουρκία

Πίεση για την απελευθέρωση και άλλων Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στην Τουρκία ασκεί η Ουάσινγκτον, καθώς στη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών ο Μ. Πομπέο τόνισε στον Μ. Τσαβούσογλου την ανησυχία του για το θέμα.

Ειδικότερα, στις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στις ΗΠΑ, ο κ. Πομπέο χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, προσθέτοντας ότι χαιρετίζει το μομέντουμ που προέκυψε με τις ΗΠΑ να επιθυμούν «επιπλέον διαύλους επικοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στη «συνεχιζόμενη και άδικη κράτηση εκ μέρους της Τουρκίας του τοπικού προσωπικού και πολιτών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του επιστήμονα της NASA, Σέργκαν Γκόλγκε».

Στα υπόλοιπα θέμα της ατζέντας, συζητήθηκε η υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και οι εξελίξεις στη Συρία, με τον Αμερικανό υπουργό να τονίζει την ανάγκη για «αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την επίτευξη μιας διαρκής και ειρηνικής επίλυσης στη διαμάχη της Συρίας».

Συζητήθηκε ακόμα η σχέση των Αμερικανών με τους Κούρδους της Συρία και ιδιαίτερα αυτούς που βρίσκονται Ανατολικά του Ευφράτη, περιοχή την οποία η Τουρκία θέλει να εκκαθαρίσει σταδιακά. Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η παρουσία των Κούρδων αποτελεί ανάχωμα απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ το Πεντάγωνο έχει εγκαταστήσει περισσότερους από 2.000 στρατιώτες στις περιοχές που ελέγχει η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, στη βόρεια και ανατολική Συρία.