Πομπέο: «Δεν είναι η ώρα για την τιμωρία» της Κίνας

Πομπέο: «Δεν είναι η ώρα για την τιμωρία» της Κίνας

Πρόωρη χαρακτήρισε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο μια δημόσια συζήτηση όσον αφορά τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Κίνα διότι, κατά την άποψη της κυβέρνησης των ΗΠΑ,  ο το Πεκίνο δεν ενημέρωσε έγκαιρα την Ουάσινγκτον για το εύρος και τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα την Κίνα εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ερωτηθείς ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσει η Κίνα, ο Μάικ Πομπέο απάντησε: «Δεν είναι αυτή η ώρα για την τιμωρία. Αλλά είναι ώρα για σαφήνεια και διαφάνεια».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε πως επανεξετάζεται το ζήτημα της συμβολής των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), που ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε «να αναστείλει» την προηγουμένη.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα να συζητηθεί αλλαγή ηγεσίας στον ΠΟΫ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Πομπέο ενημέρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επαναπάτρισε 50.000 Αμερικανούς που είχαν αποκλειστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας και θα επαναπατρίσει αρκετές χιλιάδες ακόμη. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο παραμένουν ανοικτές, θύμισε.