Πομπέο:  Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τη Μανίλα έναντι οποιασδήποτε «ένοπλης επίθεσης»

Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τη Μανίλα έναντι οποιασδήποτε «ένοπλης επίθεσης»

Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τις Φιλιππίνες έναντι οποιασδήποτε «ένοπλης επίθεσης» στη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην πιο ξεκάθαρη προειδοποίηση που έχει κάνει ποτέ μπροστά στις φιλοδοξίες της Κίνας σε αυτή την στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Ο Πομπέο εκτίμησε από τη Μανίλα, αφού συναντήθηκε με τον Φιλιππινέζο πρόεδρο Ροντρίγο Ντουτέρτε, ότι οι εργασίες που κάνει η Κίνα για την κατασκευή τεχνητών νησιών στη θάλασσα αυτή την οποία διεκδικούν μεταξύ άλλων και οι Φιλιππίνες αποτελούν πιθανή απειλή για το αρχιπέλαγος, αλλά και για τις ΗΠΑ.

«Η κατασκευή νησιών και οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα απειλούν την κυριαρχία σας, την ασφάλειά σας και άρα τους οικονομικούς σας πόρους καθώς και αυτούς των ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του Τεοντόρο Λόκσιν.

«Η Νότια Σινική Θάλασσα ανήκει στον Ειρηνικό, οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων των Φιλιππίνων, των αεροσκαφών τους ή των πλοίων τους στη Νότια Σινική Θάλασσα θα ενεργοποιήσει τις κοινές υποχρεώσεις άμυνας που ορίζονται από το άρθρο 4 της συμφωνίας μας», τόνισε ο Πομπέο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει δημοσίως την πρόθεση της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί τον σύμμαχό της σε αυτή τη θάλασσα.

Η Συμφωνία Κοινής Άμυνας Φιλιππίνων-ΗΠΑ υπεγράφη το 1951 και προβλέπει ότι η μία χώρα θα συνδράμει την άλλη σε περίπτωση «ένοπλης επίθεσης στον Ειρηνικό».

Ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων Ντελφίν Λορενσάνα επιθυμεί την αναθεώρηση της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη πέντε χρόνια αφού οι Φιλιππίνες κέρδισαν την ανεξαρτησίας τους από τις ΗΠΑ το 1946, με στόχο να ξεκαθαρίσει μέχρι ποιο βαθμό η Ουάσινγκτον θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί τη Μανίλα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Ο Λορενσάνα ασκεί πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή την ώρα που το Πεκίνο ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα, κυρίως γύρω από τα τεχνητά νησιά στο αρχιπέλαγος Σπράτλι.

Στρατιωτικοί αλλά και αλιείς από τις Φιλιππίνες έχουν καταγγείλει επανειλημμένα παρενοχλήσεις από κινεζικά πολεμικά πλοία κοντά σε κάποια νησάκια και ύφαλους που βρίσκονται υπό την κατοχή των φιλιππινέζικων δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν συμμετέχουν στην αντιπαράθεση αυτή, στην οποία εμπλέκονται επίσης το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Ωστόσο η Ουάσινγκτον υπερασπίζεται την αρχή «της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» για τα στρατιωτικά και πολιτικά πλοία στη θάλασσα αυτή που είναι κρίσιμης σημασίας για τις παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ δήλωσε ότι η Κίνα και οι χώρες γύρω από τη Νότια Σινική Θάλασσα εργάζονται σκληρά για να προστατεύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

«Οπότε αν οι χώρες εκτός περιοχής, όπως οι ΗΠΑ, πραγματικά θέλουν να σκεφτούν σοβαρά την ειρήνη, την ηρεμία και την ευημερία των λαών της περιοχής, τότε δεν θα πρέπει να δημιουργούν προβλήματα από το τίποτα και να υποκινούν προβλήματα», τόνισε ο Λου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ