8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Ουκρανία: Πολύνεκρες επιθέσεις στα βόρεια του Κιέβου - Ρωσική υποχώρηση στα ανατολικά

Πολύνεκρες επιθέσεις στα βόρεια του Κιέβου - Ρωσική υποχώρηση στα ανατολικά
AP

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπήρξαν βαριές απώλειες από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων αλλά την ίδια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να υποχωρούν στα ανατολικά. Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις αλλά και οι επιχειρήσεις του στρατού ξηράς έχουν αυξηθεί πρόσφατα σε αρκετές περιοχές στα σύνορα, την ίδια στιγμή που η ουκρανική αντεπίθεση στα βορειοανατολικά ενισχύεται με φόντο την αυλαία στην πολιορκία του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. .

Στην περιοχή Τσερνίχιβ, βόρεια του Κιέβου, ο Βιάτσεσλαβ Τσάους, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, είπε ότι οι Ρώσοι «επιτέθηκαν σήμερα το πρωί στο χωριό Ντέσνα (σ.σ. Χωριό κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία). Υπάρχουν νεκροί και πολλοί τραυματίες»

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις αλλά και οι επιχειρήσεις του στρατού ξηράς έχουν αυξηθεί πρόσφατα σε αρκετές περιοχές στα σύνορα, καθώς η ουκρανική αντεπίθεση στα βορειοανατολικά ενισχύεται, σύμφωνα με το CNN.

Στη βορειοανατολική περιοχή του Σούμι, το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία τοποθέτησε πυροβολικό πέρα ​​από τα σύνορα.

Στο μεταξύ, κατά μήκος της πρώτης γραμμής στο Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, η Ουκρανία αναφέρει ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να προχωρήσουν σε αρκετές περιοχές, αλλά μέχρι στιγμής έχουν απωθηθεί. Το Γενικό Επιτελείο είπε ότι στις μάχες πέριξ του Σεβεροντόνετσκ, οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο Σιρότνε, αλλά «υπέστησαν απώλειες κατά τη διάρκεια των μαχών και απέσυραν τις δυνάμεις τους».

Απώλειες αμάχων

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ, Σερχί Γκαϊντάι, είπε ότι οι Ρώσοι έπληξαν δύο νοσοκομεία και μια μονάδα παραγωγής στο Σεβεροντόνετσκ και υπήρξαν επίσης αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ποπάσνα, Συνολικά, είπε, 10 άμαχοι σκοτώθηκαν στον τελευταίο βομβαρδισμό.

Το κεντρικό νοσοκομείο στο Σεβεροντόνετσκ είχε χτυπηθεί ξανά, είπε ο Γκαϊντάι, ενώ αεροπορικές επιδρομές σε χωριά είχαν καταστρέψει πολλά σπίτια. Βίντεο από την περιοχή δείχνει μεγάλους κρατήρες ανάμεσα σε σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε στο μεταξύ στην ουκρανική τηλεόραση την Τρίτη ότι «οι απώλειες του εχθρού είναι πολλές».

«Οι κύριες μάχες διεξάγονται τώρα γύρω από το Σεβεροντόνετσκ. Ο εχθρός προσπαθεί να κάνει μια επιχειρησιακή περικύκλωση», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας έπληξαν μια περιοχή κοντά στο Λβιβ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι «παραδόσεις» στο Αζοφστάλ

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δήλωσαν την Τρίτη ότι 256 Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης Αζοφστάλ «παραδόθηκαν» και ότι 51 τραυματίστηκαν.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι εργάζεται για την εκκένωση όλων των εναπομεινάντων στρατευμάτων από το τελευταίο τους προπύργιο στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης, παραχωρώντας τον έλεγχο της πόλης στη Ρωσία μετά από μήνες βομβαρδισμών.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο είχε ανακοινώσει χθες ότι πάνω από 260 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ ενώ άλλοι 211 μεταφέρθηκαν στο χωριό Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και αναμενόταν να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών κρατουμένων.