Πολωνία: Θα τερματίσουμε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal

Πολωνία: Θα τερματίσουμε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal

H Πολωνία αποφάσισε να τερματίσει τη διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Γιαμάλ, δήλωσε τη Δευτέρα η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκουα στο Twitter.

"Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την ακρίβεια της αποφασιστικότητας της πολωνικής κυβέρνησης να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο. Πάντα γνωρίζαμε ότι η Gazprom δεν ήταν αξιόπιστος εταίρος", δήλωσε ο Μόσκουα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Ο τερματισμός της σύμβασης ήταν ένα φυσικό βήμα μετά τη διακοπή των ρωσικών προμηθειών στην Πολωνία τον περασμένο μήνα, η οποία ήταν παραβίαση της σύμβασης, όπως σχολίασε η Μόσκουα. 

Η κίνηση δεν επηρεάζει τις ροές φυσικού αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία μέσω του αγωγού που λειτουργεί από πολωνική οντότητα, πρόσθεσε σε σχόλια στο πρακτορείο PAP.

Η Βαρσοβία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απαίτηση να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Η Πολωνία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είχε πρόθεση να παρατείνει τη μακροπρόθεσμη σύμβαση που είχε οριστεί να λήξει στα τέλη του 2022. Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG  το 2019 ειδοποίησε την Gazprom ότι σχεδίαζε να τερματίσει τη σύμβαση κατά την ημερομηνία λήξης της.

Ο Πιότρ Ναΐμσκι, υπουργός της Πολωνίας αρμόδιος για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση ενέκρινε ψήφισμα που τερματίζει την από το 1993 σύμβαση  για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία στις 13 Μαΐου. Μια επίσημη ειδοποίηση πρόκειται να σταλεί σήμερα. Ενώ η Το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal που συνδέει τη Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη ανήκει σε κοινοπραξία μεταξύ της Gazprom και της PGNiG, η λειτουργία του τελεί υπό τον έλεγχο της κρατικής εταιρείας μεταφοράς φυσικού αερίου της Πολωνίας Gaz-System. «Οι διακυβερνητικές συμφωνίες με τη Ρωσία, οι οποίες παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν θα πρέπει να ισχύουν πλέον», είπε η Μόσκουα στο PAP. «Ο αγωγός Yamal λειτουργεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία επιτρέπει τη χρήση του για αντίστροφη παροχή φυσικού αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία χωρίς διακοπή». Η Πολωνία χρησιμοποιεί τις αντίστροφες προμήθειες από τη Γερμανία ως μία από τις εναλλακτικές οδούς παροχής φυσικού αερίου μετά τη διακοπή των ρωσικών προμηθειών.