Οριστική η επικράτηση του Αν. Ντούντα στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών
Πολωνία

Οριστική η επικράτηση του Αν. Ντούντα στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο απερχόμενος συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επανεξελέγη για μια νέα πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο, ανακοίνωσε σήμερα η Εκλογική Επιτροπή της χώρας, επικαλούμενη τα επίσημα σχεδόν τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες στη χώρα.

Αναλυτικότερα, με καταμετρημένο το 99,7% των ψηφοδελτίων, ο σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) Αντρέι Ντούντα εξασφάλισε ποσοστό 51,21% των ψήφων έναντι 48,79% που έλαβε ο φιλελεύθερος αντίπαλός του, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρσασκόφσκι.

«Τα αποτελέσματα από πέντε τελευταίες εκλογικές περιφέρειες τα οποία αναμένουμε ακόμα δεν θα αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας Σιλβέστερ Μαρτσίνιακ.

Η νίκη του Ντούντα ενισχύει τη θέση του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2015.

Ωστόσο ο πολιτικός επιστήμονας Καζίμιερτς Κικ, του Πανεπιστημίου του Κίελτσε, έκρινε ότι «πρόκειται για μια μικρή επιτυχία» του προέδρου Ντούντα. «Βεβαίως και κέρδισε τις εκλογές, αλλά η πραγματική επιτυχία ανήκει στον Ραφάλ Τρσασκόφσκι και στην αντιπολίτευση η οποία κέρδισε έδαφος», δήλωσε.

«Το ισχυρό αποτέλεσμα του Ραφάλ Τρσασκόφσκι του δίδει τη δυνατότητα να γίνει μια σημαντική φυσιογνωμία της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης», δήλωσε παράλληλα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 ο πολιτικός επιστήμονας Αντρέι Ρίτσαρντ.

Ο Ντούντα υποστηρίζεται από το συντηρητικό κόμμα PiS ενώ ο δήμαρχος της Βαρσοβίας εκπροσωπεί το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, την Πλατφόρμα των Πολιτών (PO), και υποσχόταν να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ οι οποίες έχουν ενταθεί από την άνοδο στην εξουσία του PiS.

Το ποσοστό συμμετοχής στην αμφίρροπη αυτή εκλογική αναμέτρηση ήταν πολύ υψηλό για την Πολωνία, καθώς έφτασε στο 67,9%.

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε σήμερα στον Ντούντα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, αναρτώντας φωτογραφία του μαζί με τον πολιτικό του σύμμαχο στο Facebook στην οποία προσθέτει «Μπράβο!».

AP Photo/Czarek Sokolowski