Πολωνία: Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί για ενδεχόμενους κινδύνους για το μέλλον της ΕΕ

Πολωνία: Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί για ενδεχόμενους κινδύνους για το μέλλον της ΕΕ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε σήμερα, σε επιστολή που απηύθυνε προς άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι υπάρχει κίνδυνος η ΕΕ να γίνει "ένας οργανισμός τον οποίο διαχειρίζονται συγκεντρωτικά θεσμοί που στερούνται κάθε δημοκρατικού ελέγχου".

Σύμφωνα με τον Μοραβιέτσκι, πρόκειται για ένα "επικίνδυνο φαινόμενο που απειλεί το μέλλον της ένωσής μας", αλλά, διαβεβαίωσε, η Πολωνία "θα παραμείνει πιστό μέλος" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραμείνουν "ανοικτοί στον διάλογο" για μια μεταρρύθμιση της ΕΕ.

"Πιστεύω ειλικρινά πως μαζί, σε ένα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, χωρίς να επιβάλλουμε τη θέλησή μας στους άλλους, μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ένωσή μας", είπε.

Η επιστολή αυτή εστάλη πριν από μια σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα και λίγο μετά μια απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις αρχές του μήνα, που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του κοινοτικού δικαίου.

Η απόφαση επικρίθηκε ευρέως από άλλα μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και από την Ουγγαρία. Θα μπορούσε να αποτελέσει, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ένα βήμα προς την έξοδο της Πολωνίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολωνικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως ορισμένα άρθρα των συνθηκών της ΕΕ "δεν είναι συμβατά" με το πολωνικό Σύνταγμα και προειδοποίησε το Δικαστήριο της ΕΕ να μην αναμειγνύεται στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, που τέθηκαν σε ισχύ από το εθνικιστικό-λαϊκιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που βρίσκεται στην εξουσία στην Πολωνία, αποτελούν εδώ και χρόνια μήλον της έριδος ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ εκτιμά πως πλήττουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια υποχώρηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, ενώ η πολωνική κυβέρνηση δηλώνει πως είναι απαραίτητες προκειμένου να ξεριζωθεί η διαφθορά από το δικαστικό σύστημα.