Πολωνία: Διπλασιάστηκε ο αριθμός των στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Πολωνία: Διπλασιάστηκε ο αριθμός των στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Σχεδόν 6.000 στρατιώτες φυλάσσουν πλέον τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία καθώς η Βαρσοβία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή λόγω της αύξησης της παράτυπης μετανάστευσης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας.

Με την ανάπτυξη νέων στρατευμάτων αυξάνεται ακόμη περισσότερο η στρατιωτική παρουσία στα σύνορα της Πολωνίας. Μόλις το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ο Μάριους Μπλάζτσακ, είχε δηλώσει ότι περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.

«Σχεδόν 6.000 στρατιώτες (…) υπηρετούν στα πολωνολευκορωσικά σύνορα», έγραψε στο Twitter ο Μπλάζτσακ. «Οι στρατιώτες στηρίζουν τους συνοριοφύλακες προστατεύοντας τα σύνορα της χώρας και αποτρέποντας τις παράνομες διελεύσεις», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή, τη Δευτέρα έγιναν 612 απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων της Πολωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βαρσοβία καταγγέλλουν ότι την εισροή παράτυπων μεταναστών ενορχηστρώνει η Λευκορωσία προκειμένου να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, αφού οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στο Μινσκ. Η Λευκορωσία αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 

Η Πολωνία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μεθόριο με τη Λευκορωσία και σχεδιάζει να ανεγείρει τείχος στην περιοχή.

Εξάλλου το πολωνικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο, όπως καταγγέλλουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει στόχο να νομιμοποιήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών έξω από τα σύνορα της χώρας, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της Βαρσοβίας βάσει του διεθνούς δικαίου.

Από τις αρχές Οκτωβρίου και μέχρι την Κυριακή είχαν γίνει περίπου 9.600 απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων της Πολωνίας.

Αυξανόμενος αριθμός μεταναστών φτάνει επίσης στη Γερμανία και τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο επικεφαλής της γερμανικής αστυνομίας ζήτησε από το Γερμανό υπουργό Εσωτερικών να αποκαταστήσει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία για να ανασχέσει την εισροή μεταναστών.

Οι αρχές στο γερμανικό, ανατολικό κρατίδιο Βρανδεμβούργο, όπου φτάνουν οι περισσότεροι νέοι μετανάστες, ζητούν να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της κυβέρνησης του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.