Πολωνία: Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων

Πολωνία: Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων

Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας, αψηφώντας την πανδημία του νέου κορονοϊού, για να διαμαρτυρηθούν για την σχεδόν πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης στη χώρα.

Μία ημέρα πριν, το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε την τεχνητή διακοπή της κύησης σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου, μια απόφαση εκ των προτέρων οριστική, που, ωστόσο, αμφισβητούν η φιλελεύθερη αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Πρόκειται για πόλεμο», «Σαδιστές, θα σας αναζητήσουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές.

«Η χθεσινή απόφαση είναι η πλήρης απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία, καθώς το 98% των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία αφορά δυσπλασίες του εμβρύου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κριστίνα Κατσπούρα, η διευθύντρια της Ομοσπονδίας για τις Γυναίκες και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό.

«Είναι όνειδος εκ μέρους του πολωνικού κράτους προς το μισό πληθυσμό της χώρας, τις γυναίκες. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», υπογράμμισε η ίδια.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκάλεσε χθες την άμεση αντίδραση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία, σε ένα δελτίο τύπου, κατήγγειλε μια «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μίλησε, από την πλευρά του, για «πολιτική φαυλότητα».

AP Photo/Czarek Sokolowski