Πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία - Τα «έσπασαν» Σάντσεθ και Ιγκλέσιας

Πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία - Τα «έσπασαν» Σάντσεθ και Ιγκλέσιας

Παρά το γεγονός ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές ως ο ισχυρότερος πολιτικός παράγων, εν τούτοις μετά τη χθεσινή αποτυχημένη συνάντηση με τον ηγέτη του αριστερού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η χώρα οδηγείται σε πολιτικό αδιέξοδο.

Υπενθυμίζεται ότι το PSOE του Σάντσεθ κέρδισε 123 έδρες, οι Podemos έπεσαν στις 35 -μαζί με συνεργαζόμενους συνδυασμούς κινούνται στις 43.

Ενώ αρχικά οι δύο πολιτικοί φαίνονταν να έχουν συμφωνήσει για κυβέρνηση συνεργασίας, τα πρώτα «σύννεφα» στον ορίζοντα ήρθαν μετά την δεύτερη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν πριν λίγες μέρες.

Ο Ιγκλέσιας κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι δεν αποκλείει τη συνεργασία με κόμματα της Δεξιάς, όπως οι Πολίτες (Ciudadanos) με τον τελευταίο να λέει στον αρχηγό των Podemos πως είτε υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους, είτε όχι, ο ίδιος θα συγκαλέσει τη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του τον Ιούλιο —πιθανότατα στις 17 του μηνός- στηριζόμενος στις συμμαχίες που θα έχει εξασφαλίσει έως εκείνη τη στιγμή.

Την ίδια ώρα κύκλοι του PSOE, δια στόματος της εκπροσώπου του Αδριάνα Λάστρα, κατηγόρησαν τον Ιγκλέσιας πως δεν αναζητεί μία ρεαλιστική λύση και «μόνο νοιάζεται για τις καρέκλες στο υπουργικό συμβούλιο».

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται προς το κόμμα των Πολιτών, του Άλμπερτ Ριβέρα, ως πιθανού κυβερνητικού εταίρου ή ακόμα και σε αυτό το Λαϊκό Κόμμα του οποίου ο ηγέτης Πάμπλο Κασάδο φάνηκε προ ημερών διατεθειμένος να στηρίξει δια της αποχής από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σάντσεθ.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει νεφελώδης όχι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και στην Μαδρίτη. Στην ισπανική πρωτεύουσα επικράτησε το Λαϊκό Κόμμα, αλλά ακόμα δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους φιλελεύθερους Ciudadanos και το ακροδεξιό VOX, ώστε να αναλάβει την ηγεσία η Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και για την τοπική κυβέρνηση στη Μούρθια.

Γιάννης Μαντζίκος