Politico: Συμφωνία Μακρόν- Ρούτε για κοινή κάθοδο στις Ευρωεκλογές

Politico: Συμφωνία Μακρόν- Ρούτε για κοινή κάθοδο στις Ευρωεκλογές

Σε προκαταρκτική συμφωνία για κοινή κάθοδο στις επικείμενες ευρωεκλογές του Μάιου, ήρθαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Politico.

Oι δυο Ευρωπαίοι πολιτικοί φέρονται να συζητούν μαζί με άλλους κορυφαίους πολιτικούς του φιλελεύθερου χώρου το ενδεχόμενο ένωσης του κόμματος En Marche! του Γάλλου προέδρου με την ευρωομάδα του ALDE την Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, αναφέρει το Politico.

Το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε που αποτελεί βασικό μέλος του ALDE στο οποίο προΐσταται ο Γκι Φέρχοφστατ δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τον Μακρόν για να δημιουργήσουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σημειώνεται ότι είχε δημοσιευτεί άρθρο-μανιφέστο για την επανίδρυση της Ευρώπης το οποίο υπέγραφαν  οκτώ κορυφαίοι πολιτικοί, ανάμεσα στους οποίους και ο ηγέτης της ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχοφστατ αλλά και ο πρόεδρος του Εn Marche Κριστοφερ Καστανέρ.

Την επιστολή που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες Guardian, El Pais και Liberation συνυπέγραψαν ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Άλμπερτ Ριβέρα ηγέτης του ισπανικού κόμματος Θιουδαδάνος, ο Αλεξάντερ Πέχτολντ επικεφαλής του Κόμματος 66 στην Ολλανδία, ο Γιόσεφ Μουσκάτ πρωθυπουργός της Μάλτας, ο Ντάτσιαν Τσιολος, πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας, ο Όλιβερ Τσαστέλ, πρόεδρος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος του Βελγίου, ο Κρίστοφερ Καστανέρ, πρόεδρος του κόμματος En Marche του Εμμανουέλ Μακρόν και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

AP Photo