Politico: Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων θέλουν να περιορίσει ο Τραμπ τη σκληροπυρηνική ρητορική

Politico: Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων θέλουν να περιορίσει ο Τραμπ τη σκληροπυρηνική ρητορική

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και πάλι χθες στην σκληρή γραμμή που ακολουθεί στα ζητήματα που σχετίζονται με την μετανάστευση.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι Ρεπουμπλικάνοι που θα ήθελαν να είχε επικεντρώσει την προσοχή του στην οικονομία, ώστε να μην προκληθούν απώλειες ψήφων από τους ψηφοφόρους των αστικών κέντρων και να αποφευχθεί μία κινητοποίηση των Λατίνων ψηφοφόρων κατά των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων, σχολιάζει το "Politico.”

Έτσι, στελέχη και αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος περιγράφουν την αίσθηση ενός φόβου που καλλιεργείται στο κόμμα, αναφορικά με την σκληροπυρηνική ρητορική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, στα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων και την καθημερινή αναφορά του στα θέματα αυτά, κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

"Παίζεις οριακά με τους Ρεπουμπλικάνους στο ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Δημοκρατικοί που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν,” του υπενθύμισε ο συντηρητικός ραδιοφωνικός σχολιαστής και υπεύθυνος σύνταξης στην ηλεκτρονική σελίδα "The Resurgent,” Έρικ Έρικσον.

Ο Έρικσον χαρακτήρισε την έμφαση που δίνει ο Τραμπ στα ζητήματα της μετανάστευσης ως μία "μη πολιτικά έξυπνη κίνηση” σε μία ανάρτηση που έκανε νωρίτερα χθες στο Twitter.

Λειτουργώντας στην λογική ότι η σκληρή γλώσσα στα ζητήματα της μετανάστευσης θα κινητοποιήσει αρκετούς Ρεπουμπλικάνους, ώστε να σταματήσει μία ενδεχόμενη θετική εκλογική δυναμική των Δημοκρατικών, ο Τραμπ έδωσε έμφαση κατά τις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις του, στις σκληρές πολιτικές επιλογές του για την μετανάστευση.

Η σκληρή αυτή ρητορική του Αμερικανού προέδρου, συμπίπτει με το καραβάνι των μεταναστών που πλησιάζει από την Λατινική Αμερική στα σύνορα των ΗΠΑ.

Καθώς, η σκληρή αυτή γλώσσα για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ, είχε καθοριστικό ρόλο για την εκλογή του στην προεδρία το 2016, ο Τραμπ πιστεύει ουσιαστικά, ότι η επανάληψή της, μέχρι τις εκλογές καθοριστικής σημασίας για το Κογκρέσο που θα διεξαχθούν την Τρίτη, θα έχει το ίδιο πολιτικό βάρος για την κινητοποίηση των συντηρητικών, αλλά και των ανεξάρτητων δεξιών ψηφοφόρων, σύμφωνα με την άποψη δύο πηγών που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο.

"Δεν πρόκειται για μία αθώα ομάδα ανθρώπων,” δήλωσε ο Τραμπ για το καραβάνι των χιλιάδων μεταναστών στην διάρκεια μιας χθεσινής ομιλίας του, από την αίθουσα Ρούζβελτ. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι στο καραβάνι αυτό, υπάρχουν άνθρωποι που τραυμάτισαν Μεξικανούς αστυνομικούς στην διάρκεια συγκρούσεων που έγιναν στο Μεξικό.

Τα λόγια του Τραμπ περιέγραψαν πρόχειρα ένα επικείμενο προεδρικό διάταγμα, το οποίο όπως ο ίδιος είπε, θα απαγορεύει την αίτηση ασύλου σε μετανάστες που μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ, ενώ τους προέτρεψε "να επιστρέψουν πίσω τώρα, καθώς χάνουν τον χρόνο τους.”

Παράλληλα, επανέλαβε την απόφασή του για την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι έχουν δοθεί εντολές στους φύλακες των Αμερικανικών συνόρων προκειμένου "να θεωρήσουν ως όπλο” το ενδεχόμενο, οι μετανάστες να τους πετάξουν πέτρες. "Όποιος πετάει πέτρες ή κομμάτια βράχων..., θα θεωρείται ότι κάνει χρήση πυρομαχικών, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά εάν χτυπηθείς στο πρόσωπο από μία πέτρα,” είπε ο ίδιος.

Η ομιλία αυτή του προέδρου Τραμπ έγινε την ημέρα, κατά την οποία, ο ίδιος αναφέρθηκε στο Twitter δραματοποιώντας μία διαφήμιση, με σημείο αναφοράς έναν παράνομο μετανάστη από το Μεξικό, ο οποίος δολοφόνησε δύο βοηθούς σερίφη στην Καλιφόρνια, το 2014. Η ίδια διαφήμιση τονίζει ότι "οι Δημοκρατικοί τον άφησαν να περάσει στην χώρα μας,” κάνοντας μια σαφή αναφορά στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων, που εγκαινίασαν οι Δημοκρατικοί.

 
Από την μεριά τους, οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν στην διαφήμιση αυτή υποστηρίζοντας ότι δίνει έμφαση σε στερεότυπα σχετικά με τους μετανάστες, ενώ την καταδίκασαν και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι.

"Πρόκειται για μία αηδιαστική διαφήμιση. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να την καταδικάσουν οπουδήποτε κι αν την δουν,” έγραψε στο Twitter, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα που ασκεί συχνά κριτική στον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Φλέικ συνταξιοδοτείται από την Γερουσία, ενώ από την άλλη μεριά οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι υποψήφιοι για εκλογή ή επανεκλογή στο Κογκρέσο, από τις εκλογές της Τρίτης, ανησυχούν για την στάση που θα κρατήσουν στις εκλογές, οι μορφωμένοι ψηφοφόροι, αλλά και οι γυναίκες.

Οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ανησυχούν για το πως οι παραπάνω ψηφοφόροι θα αντιδράσουν στην σκληρή ρητορική του Τραμπ στο συγκεκριμένο ζήτημα κι ενώ η προσέλευση στις κάλπες, παραμένει η ουσιαστική πολιτική πρόκληση για τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

"Οι ψηφοφόροι στους οποίους απευθύνεται ο Τραμπ κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν είναι αρκετοί στις περιοχές αυτές, ώστε να μας οδηγήσουν επιτυχώς στην γραμμή του τερματισμού,” δήλωσε ένας αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων.

"Καταλαβαίνουμε ότι αυτό (το μεταναστευτικό) είναι ένα ζήτημα, το οποίο κινητοποιεί την βάση του, αλλά τα οικονομικά θέματα είναι αυτά που χρειαζόμαστε πραγματικά ώστε να κερδίσουμε αυτούς τους μετακινούμενους ψηφοφόρους, καθώς αυτοί είναι που θα αποφασίσουν ποιος θα ελέγχει την Βουλή των Αντιπροσώπων,” πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος σε δήλωση που έκανε στο "Politico.” Για να παρατηρήσει ότι ο Τραμπ "συσπειρώνει μετακινούμενους ψηφοφόρους, οι οποίοι γέρνουν ήδη προς τους Δημοκρατικούς και τώρα θα οδηγηθούν να ψηφίσουν σίγουρα, Δημοκρατικούς υποψηφίους.”

Οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν επισημάνει στον πρόεδρο Τραμπ, την ανάγκη να εκμεταλλευτεί καλύτερα την παρουσία του στις προεκλογικές εκδηλώσεις, δίνοντας έμφαση στα θετικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας και υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους τα χρήματα που θα εισπράξουν από τις φορολογικές μειώσεις που ψηφίστηκαν το 2017.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν επίσης, για το ξέσπασμα μιας "μεταναστευτικής κρίσης” με αφορμή το καραβάνι των μεταναστών από την Λατινική Αμερική και ζητούν από τον πρόεδρο Τραμπ να δώσει έμφαση στο ποσοστό της ανεργίας που έχει μειωθεί κάτω του 4%, στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης που επιστρέφουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση του 2008, αλλά και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, που διαρκώς βελτιώνεται.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ