Πόλεμος γιγάντων για τα προσωπικά δεδομένα

Πόλεμος γιγάντων για τα προσωπικά δεδομένα

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Το ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα τις Βρυξέλλες επέλεξε το αφεντικό της Apple, της ακριβότερης χρηματιστηριακά εταιρείας του πλανήτη, για να εξαπολύσει τα βέλη του εναντίον δύο άλλων, επίσης αμερικανικών, γιγάντων της πληροφορικής και του διαδικτύου - Google και Facebook.

Τις κατηγόρησε ευθέως ότι παραβιάζουν συστηματικά το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους, με σκοπό την αποκόμιση ακόμη μεγαλύτερων κερδών - «η τάση να βάζουμε τα κέρδη πάνω από το ιδιωτικό απόρρητο δεν είναι κάτι νέο», είπε χαρακτηριστικά ο Τιμ Κουκ, κάνοντας λόγο για πρακτικές που ισοδυναμούν με παρακολούθηση.

Μιλώντας από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Προστασία των Δεδομένων και του Απορρήτου, όπου συμμετείχαν στελέχη του κλάδου και των ελεγκτικών μηχανισμών από ολόκληρο τον πλανήτη, ο Κουκ ισχυρίστηκε ότι με την πρακτική τους, οι δύο προαναφερθέντες όμιλοι, όπως και πολλοί ακόμη, προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς πλήττουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών απέναντι στη νέα τεχνολογία και τις δυνατότητές της. «Δεν πρόκειται ποτέ να εκμεταλλευτούμε το πλήρες δυναμικό της τεχνολογίας χωρίς να έχουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν» σημείωσε.

Εμπόριο και data

«Σήμερα, το εμπόριο έχει μετεξελιχθεί σε ένα βιομηχανικό σύμπλεγμα δεδομένων. Οι πληροφορίες που μας αφορούν, από την καθημερινότητά μας μέχρι τις βαθιά προσωπικές μας στιγμές, μετατρέπονται σε όπλο εναντίον μας, με αποτελεσματικότητα που συναντάται σε στρατιωτικό επίπεδο» υπογράμμισε ο ίδιος και συνέχισε: «Αυτά τα κομμάτια δεδομένων, που το καθένα ξεχωριστά είναι σχετικά ακίνδυνο, συλλέγονται προσεκτικά, συντίθενται, εμπορεύονται και πωλούνται». Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι «αυτά τα φορτία προσωπικών δεδομένων έχουν αξία μόνο ως μέσο πλουτισμού των εταιρειών που τα συλλέγουν».

Αν και πολλά από όσα είπε ο Κουκ ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα (όπως σχετικά εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει και από την προσωπική του εμπειρία στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), η αλήθεια είναι ότι επιχείρησε, με τη σειρά του, να τα αξιοποιήσει για να προβάλει τα προϊόντα της δικής του εταιρείας. Κυρίως, δηλαδή, τα iPhone, τα οποία κατασκευάζονται με τρόπο που να καθιστά πολύ δύσκολη την πρόσβαση στα δεδομένα τους και το λογισμικό τους.

Παράλληλα, οι... κακές γλώσσες ισχυρίζονταν πως ο Κουκ, κάνοντας επίθεση φιλίας στην Ε.Ε. και τους κανόνες που έχει θέσει στον συγκεκριμένο τομέα από τον περασμένο Μάιο, ελπίζει σε μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση στην υπόθεση του έμμεσου προστίμου-μαμούθ που έχει επιβληθεί στην Apple, καθώς η Κομισιόν έχει απαιτήσει από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας ποσό 13 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί σε μη καταβληθέντες φόρους.

Από αυτή την άποψη, αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον η απάντηση που επρόκειτο να δώσουν, αργότερα χθες το βράδυ, οι ομόλογοι του Κουκ από την πλευρά των «κατηγορούμενων» εταιρειών, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook και ο Σουντάρ Πιτσάι της Google, που είχε προγραμματιστεί να απευθυνθούν επίσης στη διάσκεψη μέσω βίντεο.

«Κλειδί» και για τις εκλογές

Όπως ήταν αναμενόμενο, βεβαίως, ο Κουκ δεν περιορίστηκε στα κέρδη που αποκομίζουν οι εταιρείες από τα προσωπικά δεδομένα, αλλά αναφέρθηκε και στον κίνδυνο αξιοποίησής τους από διάφορους μηχανισμούς, οργανώσεις ή ακόμη και κυβερνήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Με τον τρόπο αυτόν «φωτογράφησε» ουσιαστικά την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ παράλληλα ενίσχυσε και την προειδοποίηση την οποία έχει απευθύνει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εν όψει των ευρωεκλογών του 2019.

Όπως δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Βέρα Γιούροβα μιλώντας στην Ευρωβουλή, «οι επερχόμενες εκλογές δεν είναι μια συνήθης διαδικασία και δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε σαν να ήταν μια τέτοια». Ισχυρίστηκε δε ότι οι κανόνες που υπάρχουν και εφαρμόζονται προέρχονται από το «μη ψηφιακό παρελθόν μας» και πρέπει επειγόντως να εκσυγχρονιστούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες δυνατότητες και απειλές.

Μάλιστα, αφού χαρακτήρισε το πρόσφατο σκάνδαλο με τη Facebook και την Cambridge Analytica ως «εγερτήριο σήμα» για όλες τις πλευρές, τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «αγώνας δρόμου ψηφιακών εξοπλισμών» και η Ευρώπη οφείλει να ανταποκριθεί στην πρόκληση.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως χθες, απαντώντας στις σχετικές φήμες, αξιωματούχοι των Facebook και Twitter ανέφεραν πως δεν έχουν στοιχεία ή ενδείξεις για κινεζική ανάμιξη στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 25 Οκτωβρίου.