Πολεμικά πλοία στη Μάγχη: H Ευρώπη μετά το Brexit

Πολεμικά πλοία στη Μάγχη: H Ευρώπη μετά το Brexit

Όταν ολοκληρωνόταν η συμφωνία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο «παρά πέντε», ήταν σίγουρο πως πολλές τεχνικές λεπτομέρειες θα έμεναν μετέωρες. Καθώς η ημερομηνία λήξεως των τρεχουσών αδειών ψαρέματος στο σύμπλεγμα του Τζέρσεϊ ήταν η 1η Μαΐου, το θέμα έλαβε διαστάσεις που σε κάποια στιγμή φάνηκαν ανεξέλεγκτες.

Η συναισθηματική αξία μίας κοινωνίας για το παρών και το μέλλον των ψαράδων της είναι ανεκτίμητη. Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς πόσο μικρό κομμάτι των συνολικών σχέσεων της Αγγλίας και της Γαλλίας είναι τα αλιευτικά δικαιώματα σε ένα σύμπλεγμα νησιών, καταλαβαίνει ότι είναι ευρύτερο το ζήτημα.

Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πως η ηχηρή αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον με την αποστολή των βρετανικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στο νησιωτικό σύμπλεγμα στέλνει ένα μήνυμα για τα δικαιώματα αλιείας γενικά και όχι μόνο στη Γαλλία. Ή ακόμα και για το πλήθος των ζητημάτων που η συμφωνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει σε εκκρεμότητα.

Αυτό που όμως αποδεικνύεται είναι η μεγάλη αποδοχή του εθνικισμού στο εσωτερικό και των δύο κρατών. Οι απειλές διακοπής ηλεκτροδότησης στο Τζέρσεϊ από την πλευρά της Γαλλίας απευθυνόταν στο εσωτερικό ακροατήριο που ανακαλύπτει πόσο δύσκολη είναι η πραγματικότητα της νέας εποχής με τη Μεγάλη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια, για τον ίδιο τον Άγγλο πρωθυπουργό, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης από τη γαλλική πλευρά ήταν σαν βούτυρο στο ζεστό ψωμί του. Στριμωγμένος από τα σκάνδαλα διαφθοράς και συμπεριφοράς, ένα θερμό επεισόδιο απέναντι στους αλαζόνες Γάλλους έδωσε νέα πνοή στην προεκλογική του καμπάνια.

Η μεγάλη νίκη των Συντηρητικών του Τζόνσον στις εκλογές των τοπικών συμβουλίων  του Χάρτπουλ σήμερα, σε μία περιοχή που εκλέγονταν παραδοσιακά Εργατικοί, είναι στενά συνδεδεμένη με την ενίσχυση του εθνικιστικού πνεύματος στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Τζόνσον μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος για το ποντάρισμα του στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε οι Άγγλοι μπορούν να αισθάνονται «περήφανοι». Το ότι το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές ήταν πολύ χαμηλό, καθώς πολλοί απογοητευμένοι Βρετανοί δεν πήγαν καν να ψηφίσουν ουδόλως τον απασχολεί.

Η Γαλλία είχε μπλοκάρει δύο φορές την είσοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή κοινότητα, καθώς ο τότε πρόεδρος της Σαρλ ντε Γκωλ θεωρούσε πως η συμμετοχή της θα άλλαζε όλη τη φιλοσοφία του εγχειρήματος. Εν τέλει το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε μέλος και μέχρι το μοιραίο δημοψήφισμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρούσε με αργά βήματα μπροστά. Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας έχει αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη τόσο στα μεγάλα ζητήματα, όσο και στα μικρά. Τώρα που το κουβάρι των συνεπειών του Brexit άρχισε να ξετυλίγεται, κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει.