Ποινική έρευνα και για στενό σύμμαχο του Αλεξέι Ναβάλνι

Ποινική έρευνα και για στενό σύμμαχο του Αλεξέι Ναβάλνι

Όπως ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές, ξεκίνησε ποινική έρευνα και εναντίον του Λεονίντ Βολκόφ, εκ των στενότερων συμμάχων του ήδη φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βολκόφ βρίσκεται εκτός Ρωσίας και η έρευνα εις βάρος του εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης με στόχο τους συνεργάτες του Ναβάλνι έπειτα από τις διαδηλώσεις το περασμένο Σάββατο με χιλιάδες ανθρώπους και με αίτημα την απελευθέρωσή του.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε λίγες μόνο ώρες πριν από την εξέταση από το δικαστήριο της έφεσης που έχει υποβάλλει ο Ναβάλνι επί τις 30ήμερης φυλάκισής του για φερόμενες παραβιάσεις της αποφυλάκισής του υπό όρους, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται.

Σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή, ο Βολκόφ κατηγορείται ότι κάλεσε εφήβους να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, τις οποίες χαρακτηρίζει παράνομες. Η αστυνομία φέρεται να συνέλαβε σχεδόν 4.000 ανθρώπους στις διαδηλώσεις στη Μόσχα και δεκάδες άλλους σε άλλες πόλεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποστηρικτές του Ναβάλνι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νέες διαδηλώσεις την ερχόμενη Κυριακή, τις οποίες οι αρχές έχουν επίσης χαρακτηρίσει παράνομες.

Αργά χθες το βράδυ, η αστυνομία πραγματοποίησε μαζικές έρευνες στα σπίτια υποστηρικτών του Ναβάλνι και σε άλλους χώρους που συνδέονται με εκείνον, συλλαμβάνοντας πολλά άτομα, ανάμεσά τους και τον αδελφό του Όλεγκ, για φερόμενη παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.