ΠΟΕ: Δασμοί και διεθνείς εντάσεις κρατούν χαμηλά το εμπόριο και το δ' τρίμηνο

ΠΟΕ: Δασμοί και διεθνείς εντάσεις κρατούν χαμηλά το εμπόριο και το δ' τρίμηνο

H αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών προβλέπεται πως θα παραμείνει «χαμηλότερη από τη (μακροχρόνια) τάση του» και κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, εν μέσω εντάσεων και αύξησης των δασμών σε βασικούς τομείς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Το τελευταίο τριμηνιαίο βαρόμετρο του ΠΟΕ έδειξε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών αυξήθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 έναντι αύξησης 3,5% την ίδια περίοδο του 2018. Όπως αναφέρει ο ΠΟΕ «Ορισμένοι παράγοντες του βαρόμετρου έχουν σταθεροποιηθεί από τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου, ενώ άλλοι παραμένουν σε πτωτική τροχιά, αντανακλώντας τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις και την αύξηση των δασμών σε βασικούς τομείς».

Οι δείκτες αεροπορικών μεταφορών εμπορευμάτων, πρώτων υλών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων «επιδεινώθηκαν περαιτέρω κάτω από τη (μακροχρόνια) τάση», με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα να σημειώνουν τη μεγαλύτερη εξασθένιση εν μέσω αυξήσεων των δασμών, ενώ τα εμπορεύματα που είναι σχετικά με αυτοκίνητα και οι μεταφορές φορτίων με πλοία σταθεροποιήθηκαν, σημείωσε ο ΠΟΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ