πΓΔΜ: Οριακό προβάδισμα 2,2% υπέρ του «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

πΓΔΜ: Οριακό προβάδισμα 2,2% υπέρ του «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Μικρό προβάδισμα 2,2% συγκεντρώνει η ψήφος υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε στη γειτονική χώρα η εταιρεία Market Vision για λογαριασμό της ιστοσελίδας Mkd.mk.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των 51,1% των πολιτών δήλωσαν ότι είναι θετικά διακείμενοι ως προς στο ερώτημα  του δημοψηφίσματος αν «Θέλετε τη συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποδεχόμενοι τη συμφωνία με την Ελλάδα», ενώ το 48,9% εκ των 1.200 ερωτηθέντων αντιτίθενται. 

Σύμφωνα δε με την δημοσκόπηση, από τους 51,1% που τάσσονται υπέρ του «Ναι» το 40,3% δήλωσε ότι θα προσέλθει στην ψηφοφορία ενώ το 10,2% παραμένει αναποφάσιστο.

Ωστόσο, από όσους είναι αρνητικά διακείμενοι το 24,6% είπε ότι θα μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα, το 16,2% δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμετάσχει και μόλις το 8,2% δήλωσε αποφασισμένο να ψηφίσει.

Σχετικά με την ποσόστωση σε σχέση με την εθνοτική προέλευση, μόνο το 33,5% των Σλαβομακεδόνων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας με το 66,5% λέει «όχι», αλλά το 95% των αλβανόφωνων πολιτών της πΓΔΜ δηλώνει «ναι» στη συμφωνία.

Στο ερώτημα πάντως «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή ονόματος της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας";», το 52,6% απάντησε αρνητικά και το 47,7% θετικά.

(φωτογραφία AP)