πΓΔΜ: Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία ηλικιωμένων, κρατουμένων και όσων ζουν εκτός χώρας

πΓΔΜ: Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία ηλικιωμένων, κρατουμένων και όσων ζουν εκτός χώρας

Λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι εκλογικοί χώροι άνοιξαν για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους αρρώστους, τους κρατούμενους καθώς και όσους σκοπιανούς ζουν εκτός χώρας.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το βράδυ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της εφορευτικής επιτροπής του δημοψηφίσματος, Λιούπκα Γκουγκούτσεφσκα, υπογραμμίζοντας πως η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα διεξάγεται ομαλά, όπως αναφέρει το Σκοπιανό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΙΑ.

Σε 69 από τους 80 δήμους, 1.859 ασθενείς και άτομα με αναπηρία έχουν εγγραφεί στην ψηφοφορία. Τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών θα επισκέπτονται τα σπίτια τους για να μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου τους. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των ψηφοφόρων καταγράφηκε στο Demir Hisar (145), ακολουθεί το Prilep (143), η Strumica (107) και η Kriva Palanka (100).

Επίσης, θα ψηφιστούν 1.558 κρατούμενοι και άτομα που βρίσκονται υπό κατ ''οίκον περιορισμό, καθώς και επτά εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Συνολικά, 2.694 Σκοπιανοί απεσταλμένοι εγγράφηκαν για να ψηφίσουν από το εξωτερικό. Στη Βέρνη 321, στη Βενετία 264, στη Λιουμπλιάνα 217, στη Βιέννη και στο Τορόντο 151 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Οι λιγότεροι συναντώνται στη Βουδαπέστη (10), στην Κωνσταντινούπολη (13), στο Βουκουρέστι (14) και στην Αθήνα (15).

Συνολικά 1.806.336 ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα.

Η εφορευτική επιτροπή έδωσε διαπιστεύσεις σε 11.907 εγχώριους και 493 ξένους παρατηρητές για το δημοψήφισμα , σε 194 μεταφραστές καθώς και σε 83 ξένους δημοσιογράφους. Στις υπόλοιπα εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή.