πΓΔΜ: Με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, 21:12
-A +A
πΓΔΜ: Με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη σημερινή έγκριση από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής, του τέταρτου και τελευταίου σχεδίου τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνησή του, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τις προηγούμενες ημέρες, η κοινοβουλευτική αυτή Επιτροπή ενέκρινε, με πλειοψηφία, και τις άλλες τρεις τροπολογίες του Συντάγματος. Υπέρ των σχεδίων των τροπολογιών του Συντάγματος τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ κατά οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Το επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος. Για την έγκριση τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, διαθέτει άνετα.

Σύμφωνα με την τρίτη τροπολογία, προστίθεται μια νέα παράγραφος που υπογραμμίζει τον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας των γειτονικών χωρών.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ΙΒΝΑ, μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Υπενθυμίζεται ότι 80 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, ψήφισαν στις 19 Οκτωβρίου υπέρ της έναρξης αλλαγών στο Σύνταγμα, βάσει της Συμφωνίας με την Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί η πρώτη και δεύτερη τροπολογία. 

 

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 14/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα