ΠΓΔΜ: Ο πρόεδρος Ιβάνοφ καλεί τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα

ΠΓΔΜ: Ο πρόεδρος Ιβάνοφ καλεί τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα

Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».

«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε.

Τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Γκ. Ιβανόφ απευθύνθηκε στους ηγέτες όλου του κόσμου για να υποστηρίξει ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα θα μετέτρεπε τη χώρα του σε «ημι-κυρίαρχο» κράτος με «αποσαθρωμένο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης». Αντιθέτως, αν αποτύχει το δημοψήφισμα, «θα δημιουργηθούν άλλες δυνατότητες συζήτησης», διαβεβαίωσε.

«Για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, ρεαλιστική συμφωνία» (...) «πρέπει να συζητήσουμε, όχι να επιβάλουμε δια της βίας, χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός και όχι περιφρόνηση», πρόσθεσε.

Η συμφωνία αυτή «μας φέρνει σε κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος: μας λέει ότι είμαστε πιο μικροί και πιο αδύναμοι και ότι πρέπει επομένως να δεχτούμε τη συμφωνία που θέλησε η Αθήνα», υπογράμμισε.

Ο Ιβάνοφ κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ότι αποδέχτηκαν πριν από χρόνια «να παρέμβουν στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού» πιέζοντας για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το όνομα της χώρας του.

Ζ. Ζάεφ: Με τη συμφωνία αναγνωρίζεται αιώνια η «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε ομιλία του στο Κρούτσεβο είχε κάνει λόγο από την πλευρά του για ιστορική στιγμή που θα καθορίσει το μέλλον των παιδιών της πΓΔΜ, λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, εάν επικρατήσει το «Ναι» «δεν πρόκειται να ντροπιαστούμε ξανά με την ονομασία FYROM» ενώ αντίθετα διασφαλίζεται αιώνια η αναγνώριση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας.

«Το "Μακεδονικό" έθνος θα είναι αιώνια αναγνωρισμένο από όλο τον κόσμο, όσοι μιλούν τη "μακεδονική" γλώσσα θα αναγνωρίζονται παντού» είπε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι επρόκειτο για έναν δύσκολο συμβιβασμό καθώς «θα πρέπει να προσθέσουμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας».

Όπως τόνισε όμως ο κ. Ζάεφ, «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ξεχάσουμε τις πολιτικές μας διαφορές. Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται, η “Μακεδονία” είναι εδώ για πάντα. Αυτή που μας κρατά ενωμένους σ' αυτή τη γη, αυτή που αξίζει τον κόπο για να ενωθούμε, για τα παιδιά μας και το μέλλον μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ