ΠΓΔΜ: 91,37% υπέρ του «ναι» - Στο 36,8 η συμμετοχή στο δημοψήφισμα

ΠΓΔΜ: 91,37% υπέρ του «ναι» - Στο 36,8 η συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Ολοκληρώνεται σταδιακά η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά τμήματα των Σκοπίων. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων MIA της πΓΔΜ, με καταμετρημένο το 97% των εκλογικών τμημάτων το ποσοστό του «ναι» ανέρχεται στο 91,37% (593.315 ψήφοι) έναντι 5,64% για το «όχι» (35.596 ψήφοι) και 2,99% άκυρων ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της πΓΔΜ, η συμμετοχή ανήλθε σε 36,79% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σε απόλυτους αριθμούς ψήφισαν 649.376 πολίτες, ενώ το κυβερνητικό στρατόπεδο χρειαζόταν συμμετοχή τουλάχιστον 900 χιλιάδων. 

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τρίτη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

Ζ.Ζάεφ: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

«Άνω του 90% του συνόλου των ψήφων ήταν υπέρ του "ναι", επομένως είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας, υπογραμμίζοντας πως ο λαός έκανε μια πολύ σημαντική επιλογή, και η απόφαση που έλαβε σήμερα δεν ήταν εύκολη, αλλά έπρεπε να ληφθεί.» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν γύρω από το κρατικό και εθνικό συμφέρον και να ξεπεράσουν τα στενά κομματικά συμφέροντα.

Η αντιπολίτευση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση και δεν μπορεί να υπάρξει. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον μας, είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Στην περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για την ψήφιση στο Κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται η έσχατη λύση που μας απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών , στα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ζάεφ.

Η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί προκειμένου να δοθεί χρόνος στην βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για την συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές, ανέφερε.

Ο Ζ.Ζάεφ αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας πως και οι δύο παραμένουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας.