Περίπου 150 πολίτες του Κοσόβου βρίσκονται ακόμη στην Συρία

Περίπου 150 πολίτες του Κοσόβου βρίσκονται ακόμη στην Συρία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αστυνομίας στο Κόσοβο, στις ζώνες συγκρούσεων στην Συρία βρίσκονται αυτή τη στιγμή 148 υπήκοοι του Κοσόβου. Πρόκειται για 56 άνδρες, 44 γυναίκες και 48 παιδιά, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Επισημαίνεται ότι οι γυναίκες και τα παιδιά που προαναφέρονται, κατέχουν την υπηκοότητα διότι μετέβησαν στην Συρία από το Κόσοβο, ακολουθώντας τους άνδρες που μάχονταν στο πλευρό του ISIS.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι άλλα 60 παιδιά γεννήθηκαν στις ζώνες των συγκρούσεων, για τα οποία δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αναφέρουν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κοσόβου.

Από το 2012 μέχρι σήμερα 253 άνδρες, υπήκοοι του Κοσόβου, μετέβησαν στις εμπόλεμες περιοχές στην Συρία και εντάχθηκαν στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους. Από αυτούς, σκοτώθηκαν 76 ενώ επέστρεψαν στο Κόσοβο 120 άνδρες, όπως επίσης έξι γυναίκες και έξι παιδιά, αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας του Κοσόβου.

Τα ΜΜΕ στην Πρίστινα εκτιμούν ότι, αν οι συριακές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ διαλύσουν όλους τους θύλακες του ISIS, η κυβέρνηση Χαραντινάι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα το ενδεχόμενο επαναπατρισμού των 148 υπηκόων του Κοσόβου, όπως και των 60 παιδιών που γεννήθηκαν στις εμπόλεμες περιοχές και των οποίων ο ένας από τους γονείς είναι πολίτης του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP