Πεντάγωνο: Εκτός προγράμματος F-35 η Τουρκία - Απώλειες 9 δισ.

Πεντάγωνο: Εκτός προγράμματος F-35 η Τουρκία - Απώλειες 9 δισ.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35 θα τερματιστεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020, διευκρίνισε το βράδυ της Τετάρτης η αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Έλεν Λορντ, τονίζοντας πως η Τουρκία θα χάσει περισσότερα από 9 δισ. δολάρια που αναλογούν στο κομμάτι συμπαραγωγής που της είχε ανατεθεί σε βάθος χρόνου.

Η αρμόδια υφυπουργός για θέματα προμηθειών διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.

«Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό» της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ανέφερε η Λορντ.

Η κ. Λορντ δήλωσε ότι οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του F-35 έχουν αποφασίσει ομόφωνα της αποπομπής της Τουρκίας, καθώς το ρωσικό ραντάρ θα μπορούσε να συγκεντρώσει κρίσιμα δεδομένα για το μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς.

Εκτός από τις απώλειες των 9 δισ. δολαρίων η Τουρκία θα χάσει θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες για την αμυντική βιομηχανία της, σημείωσε η κα Λόρντ, ενημερώνοντας πως τα τουρκικά εργοστάσια είχαν ήδη λάβει παραγγελίες αξίας περίπου $1 δισεκατομμυρίου.

Η παραγωγή των 900 και πλέον εξαρτημάτων του F-35 που είχε αναλάβει η Τουρκία θα μεταφερθεί σε πρώτη φάση πρωτίστως σε αμερικανικές μονάδες, και στην συνέχεια θα κατανεμηθεί και σε διεθνείς προμηθευτές, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη μονάδα παραγωγής και συντήρησης κινητήρων στο Εσκίσεχιρ, είπε ότι δύο ευρωπαϊκές βιομηχανίες που ήδη εμπλέκονται στο πρόγραμμα μπορούν να καλύψουν το κενό.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει ερωτηθείσα εάν η Άγκυρα θα μπορούσε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα εάν δεν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος είχε ενημερώσει πως η Τουρκία μένει οριστικά εκτός προγράμματος των F-35. καθώς η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400 «υπονομεύει τις δεσμεύσεις των νατοϊκων συμμάχων να μείνουν μακριά από τα ρωσικά συστήματα».