7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Pegasus Project: «Θύμα» κατασκοπείας ο Μακρόν και 13 ακόμα αρχηγοί κρατών

Pegasus Project: «Θύμα» κατασκοπείας ο Μακρόν και 13 ακόμα αρχηγοί κρατών
John Thys, Pool Photo via AP, File

Τα κινητά τηλέφωνα του Εμανουέλ Μακρόν και 15 μελών της κυβέρνησής του φέρονται να περιλαμβάνονται σε μια λίστα με ενδεχόμενους στόχους παρακολούθησης του λογισμικού Pegasus το 2019, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, την ώρα που από την έρευνα έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 13 ακόμα ηγέτες κρατών έχουν πέσει κατά πάσα πιθανότητα και αυτοί «θύματα».

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι συγκεκριμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονται μεταξύ χιλιάδων που φέρονται να επιλέχθηκαν από πελάτες της κατασκευάστριας εταιρείας του Pegasus NSO. Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης της NSO ήταν μια υπηρεσία ασφαλείας από το Μαρόκο, η οποία όμως δεν κατονομάζεται. Το Μαρόκο εξέδωσε, πάντως, ανακοίνωση, στην οποία αρνείται κάθε εμπλοκή στη χρήση του εν λόγω spyware.

Η παρουσία του τηλεφώνου του Μακρόν στη λίστα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Γάλλος πρόεδρος παρακολουθείτο, καθώς χρειάζεται τεχνικός έλεγχος στη συσκευή του για το αν αυτή έχει μολυνθεί από το επίμαχο λογισμικό και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτός ο έλεγχος έχει γίνει. Ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης του Μακρόν που αναφέρθηκε πως ενδεχομένως να μπήκαν στο στόχαστρο περιλαμβάνεται ο τότε πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ και 14 υπουργοί.

«Αν όντως αυτό αληθεύει, είναι προφανώς πολύ σοβαρό», σχολίασε η γαλλική προεδρία.

Η Le Monde είναι μεταξύ των 17 Μέσων Ενημέρωσης που ερευνούν τη λίστα με πάνω από 50.000 αριθμούς κινητών, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Μη Κερδοσκοπικού Δημοσιογραφικού οργανισμού Forbidden Stories και της Διεθνούς Αμνηστίας. Πάνω από 1.000 αριθμούς στη λίστα βρέθηκαν ότι ανήκουν σε πολιτικούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσιογράφους.

Η ισραηλινή NSO τόνισε ότι λίστα με εν δυνάμει στόχους παρακολούθησης δεν υπήρξε ποτέ και χαρακτήρισε το ρεπορτάζ της Forbidden Stories γεμάτο λανθασμένες υποθέσεις και ανεπιβεβαίωτες θεωρίες. Όπως επισημαίνει, το προϊόν της προορίζεται για χρήση μόνο από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για λόγους καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης σύμφωνα με το κονσόρτιουμ των μέσων ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν, την παρακολούθηση του οποίου παρήγγειλε η κυβέρνηση της Ινδίας, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, κατά παραγγελίαν του Μαρόκου, ο πρόεδρος του Ιράκ Σαλίμ, κατά παραγγελίαν της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα και ο πρωθυπουργός της Ουγκάντας Ρουχακάνα Ρουγκούντα, κατά παραγγελίαν της Ρουάντας, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, κατά παραγγελίαν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπούλι, κατά παραγγελία της Σαουδικής Αραβίας.