7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Παράταση του lockdown για πέντε ακόμη ημέρες στο Ισραήλ

Παράταση του lockdown για πέντε ακόμη ημέρες στο Ισραήλ

Με απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ αποφασίστηκε χθες Κυριακή να παραταθούν για πέντε ακόμη ημέρες τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, τα οποία κανονικά θα έληγαν χθες τα μεσάνυχτα.

Η παράταση γνωστοποιήθηκε με κοινή ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη φορά που παρατείνεται το lockdown που επιβλήθηκε αρχικά στις 27 Δεκεμβρίου, ενώ επρόκειτο για το τρίτο lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και να αποφασίσει τυχόν νέα παράταση της καραντίνας, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ παραμένει υψηλός παρά την εντατική εκστρατεία εμβολιασμού ενώ χθες, Κυριακή, χιλιάδες υπέρ-ορθόδοξοι Εβραίοι στην Ιερουσαλήμ παραβίασαν το lockdown για να συμμετάσχουν στην κηδεία ενός ραβίνου. Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στην κηδεία ενός άλλου ραβίνου στην ίδια πόλη χθες το βράδυ. Αν και βάσει των περιοριστικών μέτρων επιτρέπονται μόνο 20 άτομα στις κηδείες, στην πραγματικότητα συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

Οι παραπάνω παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων προκάλεσαν αντίδραση και των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου ηγείται το Λικούντ, του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες υπέρ μεγάλη αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα. Βάσει του νέου νομοσχεδίου διπλασιάζεται το ποσό των προστίμων για τα καταστήματα και τα σχολεία που αψηφούν το lockdown από τα 5.000 σε 10.000 σέκελ (2.500 ευρώ).

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι κατά τον τελευταίο μήνα στο Ισραήλ είχαν εμβολιαστεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, σε σύνολο 9 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, οι ισραηλινές αρχές έχουν δεσμευθεί να μοιραστούν τα δεδομένα που συγκεντρώνουν από την εκστρατεία αυτή με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer με αντάλλαγμα τη γρήγορη παράδοση εμβολίων.

Ωστόσο, και παρά την εκστρατεία εμβολιασμού, χάρη στην οποία έχει εμβολιαστεί το 24% του πληθυσμού της χώρας, το Ισραήλ κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες περισσότερα από 3.500 κρούσματα. Σοβαρά κρούσματα έχουν καταγραφεί μεταξύ των Ισραηλινών που δεν έχουν εμβολιαστεί, με τους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι γι’ αυτό ευθύνονται τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικά, και στους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων.

Παρά τα περιοριστικά μέτρα, ο Ιανουάριος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας στο Ισραήλ, με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να πεθαίνουν λόγω covid-19, από τους λίγο περισσότερους από 4.700 θανάτους που έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα από την αρχή της επιδημίας. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου το Ισραήλ είχε καταγράψει 643.000 κρούσματα και 4.786 θανάτους.

Τέλος, χθες ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Αριέ Ντερί η παράταση κατά δύο ημέρες του κλεισίματος των συνοριακών περασμάτων της χώρας με την Ιορδανία και την Αίγυπτο, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη. Οι διεθνείς πτήσεις έχουν ανασταλεί από τις 26 Ιανουαρίου και το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν θα παραμείνει κλειστό για μία ακόμη εβδομάδα.


 


 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ