Παραπομπή Τραμπ: Θεσπίστηκαν οι κανόνες - Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Παραπομπή Τραμπ: Θεσπίστηκαν οι κανόνες - Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Μετά την σφοδρή αντιπαράθεση για τους κανόνες της διαδικασίας η Γερουσία των ΗΠΑ θέσπισε τους κανόνες για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ με ψήφους 53-47 κάτι που σημαίνει ότι πέρασε η πρόταση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Μιτς Μακόνελ.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η δίκη θα συνεχιστεί με συνοπτικές διαδικασίες, δίχως αποδεικτικά στοιχεία και δίχως μάρτυρες, όπως επιθυμούσε εξ αρχής ο Αμερικανός πρόεδρος ευελπιστώντας ότι έως τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν θα παρουσιάσει την Κατάσταση της Ένωσης, θα έχει αφήσει την ιστορία αυτή πίσω του, αναμένεται να ολοκληρωθεί η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία.

Οι Δημοκρατικοί εξετάζουν εάν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έκανε κατάχρηση της εξουσίας του, δεσμεύοντας στρατιωτική βοήθεια ύψους  391 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία ως μοχλό πίεσης προς το Κίεβο, προκειμένου να διενεργήσει δύο έρευνες που θα τον ωφελούσαν πολιτικά – εναντίον του πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ

Ο Τσάκ Σούμερ επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία όπως και ο βουλευτής Άνταμ Σιφ έκαναν λόγο για «δίκη παρωδία» και «νοθευμένη διαδικασία», ενώ η νομική ομάδα υπεράσπισης του Ρεπουμπλικανού προέδρου χαρακτήρισε «συνταγματικά άκυρη» τη διαδικασία και μεταξύ άλλων τόνισε πως: «η Γερουσία πρέπει ταχέως να απορρίψει αυτά τα ελλιπή άρθρα παραπομπής και να αθωώσει τον πρόεδρο».

Οι δικηγόροι του Τραμπ πιθανότατα θα επιχειρήσουν σήμερα κιόλας να να απορρίψουν και τις δύο κατηγορίες εις βάρος του προέδρου. Η Γερουσία δεν αναμένεται να εγκρίνει ωστόσο την άμεση απόρριψη των κατηγοριών, αφενός για κατάχρηση εξουσίας και αφετέρου για παρακώλυση της έρευνας του του Κογκρέσου. Και οι δύο πλευρές θα έχουν στη διάθεσή τους συνολικά 24 ώρες σε μια περίοδο έως τριών ημερών για να πείσουν τους γερουσιαστές. Αφότου οι δύο πλευρές παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους, στη συνέχεια οι 100 γερουσιαστές – Ρεπουμπλικανοί στην πλειονότητά τους -  θα έχουν στη διάθεσή τους 16 ώρες για να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις στις δύο ομάδες.

Καθώς απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων στην 100μελή Γερουσία για να καθαιρεθεί ο Τραμπ, είναι βέβαιο ότι θα απαλλαγεί, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία (53 έδρες). Ωστόσο, δεν είναι σαφείς οι συνέπειες που θα έχει η δίκη αυτή στην προσπάθεια επανεκλογής του στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.