Παραπομπή Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν και σε ψήφους Δημοκρατικών

Παραπομπή Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν και σε ψήφους Δημοκρατικών

Του Γιάννη Μαντζίκου

Με τη διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ να έχει περάσει πια στη δικαιοδοσία της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικάνοι του σώματος οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Παρά το γεγονός λοιπόν, ότι ο Τραμπ ζητά "εκδίκηση" για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι Δημοκρατικοί την έρευνα στις επιτροπές Δικαστικών υποθέσεων και Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι επικεφαλής των αντίστοιχων επιτροπών της Γερουσίας δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να μετατρέψουν τη δική σε τηλεοπτικό σόου.

Η έρευνα παραμπομπής της Βουλής των Αντιπροσώπων αφορά τις πιέσεις που άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουκρανία, ώστε να ξεκινήσει μια δικαστική έρευνα εις βάρος του πολιτικού αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, παρακρατώντας στρατιωτική βοήθεια ύψους 400 εκατ. δολαρίων

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν μέσα που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικανούς, η στρατηγική που προκρίνεται είναι μια γρήγορη ψηφοφορία στις αρχές του έτους η οποία θα αθωώνει τον πρόεδρο. Ο Τζον Μπαρασο, Γερουσιαστής του Γουαϊόμινγκ, ένας από τους παλαιότερους του κόμματος είπε "Δεν χρειαζόμαστε άλλες πληροφορίες ξέρουμε τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε" εννοώντας προφανώς ότι ο Τραμπ είναι- σύμφωνα -με τον ίδιο αθώος.

Οι συσχετισμοί άλλωστε στην Γερουσία ευνοούν τον Τραμπ για τον οποίο απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (67 Γερουσιαστές) για να καθαιρεθεί. Με άλλα λόγια οι Δημοκρατικοί οι οποίοι διαθέτουν 45 έδρες θα χρειαστεί να αποσπάσουν 22 Ρεπουμπλικάνους για καταδικάσουν τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων όμως κάθε άλλο παρά διάθεση να εγκαταλείψουν τον Τραμπ υπάρχει. Πρώτα από όλα υποστηρίζουν τον προεδρο τους σε ποσοστό 92% ιστορικό υψηλό, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες.
Αντίθετα σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα μέλη του κόμματος υπολογίζουν ότι ένας ή δύο Γερουσιαστές των Δημοκρατικών δεν θα ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, αθωωοντας τον Τραμπ. Ο πρώτος "ύποπτος" είναι ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζο Μαντσιν την Δυτική Βιρτζίνια.

Ο Μαντσιν ο οποίος θεωρούνταν κάποια στιγμή υποψήφιος για υπουργική θέση στην κυβέρνηση Τραμπ, προέρχεται από ένα Ρεπουμπλικανικο προπύργιο, το οποίο ο σημερινός πρόεδρος κέρδισε με 42 πόντους διαφορά το 2016. Εξαλλου, ο Μαντσιν σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ο μόνος Γερουσιαστής των Δημοκρατικών που έχει ψηφίσει τις περισσότερες φορές με τους Ρεπουμπλικανούς.

Την ίδια ώρα, πολλοί Γερουσιαστές έχουν και άλλες σκέψεις καθώς αντιμετωπίζουν δύσκολες εκλογικές μάχες στις περιφέρειες τους ενόψει του 2020 και επιθυμούν να αφοσιωθούν εκεί. Ύστερα, η διαδικασία κλησης μαρτύρων απαιτεί ψηφοφορία κάτι που οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων θέλουν να αποφύγουν για τους δικούς τους λόγους όπως ανέφερε προ ημερών η εφημερίδα Washington Examiner. Το λόγου το αληθές επιβεβαίωσε ο Τζον Θουν Γερουσιαστής της Νότιας Ντακότα λέγοντας "δεν καταλαβαίνω σε τι θα μας χρησιμεύσουν αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και συνεχείς κλήσεις μαρτύρων".

Από την πλευρά του όμως ο Τραμπ επιθυμεί μέσω της δικής στη Γερουσία "εξιλέωση" και κυρίως εκδίκηση απέναντι στον Τζο Μπάιντεν ο οποίος φαίνεται να είναι ο βασικότερος αντίπαλος του από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών υποψηφίων. Αυτό θα γίνει αν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφίσουν υπέρ του προέδρου έχοντας ως "κερασακι στη τούρτα" μια η δυο ψήφους Δημοκρατικών...