Παραμένει το αδιέξοδο στο Brexit - Το κοινοβούλιο απέτυχε να δώσει λύση

Παραμένει το αδιέξοδο στο Brexit - Το κοινοβούλιο απέτυχε να δώσει λύση

Το βρετανικό κοινοβούλιο απέτυχε για μια ακόμα φορά να δώσει μια εναλλακτική λύση στο χάος του Brexit, καθώς οι βουλευτές απέρριψαν και τις τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις που είχαν τεθεί προς ψήφιση, με την πρωθυπουργό του Συντηρητικού Κόμματος, Τερέζα Μέι, να συγκαλεί σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. 

Αναλυτικά, η πρόταση να επιδιωχθεί μόνιμη τελωνειακή ένωση του ΗΒ με την ΕΕ απορρίφθηκε με 276 ψήφους κατά· η πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία μιας «κοινής αγοράς 2.0» με την ΕΕ απορρίφθηκε με 282 ψήφους κατά· η πρόταση να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την επιβεβαίωση της όποιας συμφωνίας για το Brexit από τους πολίτες απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά· και η πρόταση να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ ως λύση της υστάτης προσφυγής προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία, απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά.

Η απόρριψη της πρώτης πρότασης την οποία είχε θέσει ο Συντηρητικός βουλευτής Νικ Μποουλς, έφερε και την παραίτησή του, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος «έχω αποτύχει κυρίως επειδή το κόμμα μου δεν κατάφερε να βρει μια λύση». 

Παρά το γεγονός ότι οι χθεσινές ψηφοφορίες δεν έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση (για τη Μέι δεν έχουν ούτε πολιτικά δεσμευτικό χαρακτήρα) το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι ένα από τα κρισιμότερα των τελευταίων μηνών και ετών.

Η Ντάουνινγκ Στρητ δεν αποκλείεται λοιπόν να φέρει προς ψήφιση για τέταρτη φορά την συμφωνία που έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από την Βουλή. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η Μέι να ζητήσει μεγαλύτερη παράταση αφού χθεσινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για έκτακτες ετοιμασίες προκειμένου η χώρα να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Μαΐου. 

Από την πλευρά των Βρυξελλών, ο Γκι Φερχόφστατ, ο αρμόδιος διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, δήλωσε ότι «η άτακτη έξοδος είναι πιο κοντά από ποτέ»

 

Διαβάστε ακόμα:

- Γκι Φερχόφστατ: «Σχεδόν αναπόφευκτο» το Brexit «χωρίς συμφωνία»

Για αναταραχή στις αγορές από ένα Brexit χωρίς συμφωνία προειδοποιεί ο Β. Ντομπρόβσκις

- Μ. Μπαρνιέ: Το άτακτο Brexit φαντάζει όλο και πιο πιθανό