Για δωροδοκία ερευνάται ο πρώην επικεφαλής της Ιντερπόλ που κρατείται στην Κίνα

Για δωροδοκία ερευνάται ο πρώην επικεφαλής της Ιντερπόλ που κρατείται στην Κίνα

Ως ύποπτος για δωροδοκία κρατείται από τις κινεζικές αρχές ο πρώην επικεφαλής της Ιντερπόλ, Μενγκ Χονγκουέι, ο οποίος παραιτήθηκε χθες από τη θέση και ενώ τα ίχνη του αγνοούνταν από τις 25 Σεπτεμβρίου.

«Η έρευνα για δωροδοκία και παραβιάσεις του νόμου για τη διαφθορά από τον Μενγκ Χονγκουέι είναι απολύτως σωστή», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας της Κίνας σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της, Μενγκ Χονγκουέι, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του.

«Σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στην Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ στην Λυών, η Γαλλία παρέλαβε την παραίτηση του κ. Μενγκ Χονγκγουέι ως προέδρου της Ιντερπόλ με άμεση ισχύ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Νοτιοκορεάτης, Κιμ Γιονγκ Γιάνγκ, θα ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι τον διορισμό νέου προέδρου κατά την σύνοδο του οργανισμού στο Ντουμπάι, στις 18-21 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον πρόεδρο της Ιντερπόλ Μενγκ Χονγκγούέι , αφού οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διεξάγεται έρευνα εναντίον του για «παραβιάσεις του νόμου».

Η εξαφάνιση του Μενγκ, ο οποίος είναι υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα, δηλώθηκε αφού ταξίδεψε από την Λυών, όπου βρίσκεται η έδρα της Ιντερπόλ, στην Κίνα και η σύζυγός του ετέθη υπό αστυνομική προστασία έπειτα από την διατύπωση απειλών εναντίον της.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κίνα, ο Μενγκ Χονγκγουέι έστειλε στην σύζυγό του ένα πρώτο sms: «Περίμενε τηλεφώνημά μου». Και στην συνέχεια ένα δεύτερο μήνυμα αποτελούμενο μόνο από ένα emoticon που απεικονίζει ένα μαχαίρι.