Παραιτήθηκε η Μέι από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος

Παραιτήθηκε η Μέι από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος

Αυλαία έριξε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στη θητεία της στο Συντηρητικό κόμμα, ανακοινώνοντας και επίσημα την παραίτησή της. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την κούρσα διαδοχής από την οποία θα αναδειχθεί και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Την είδηση της παραίτησης δημοσίευσε πριν λίγα λεπτά η ηλεκτρονική έκδοση του Guaradian. Όπως επισημαίνεται η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα ασκεί καθήκοντα αρχηγού των Συντηρητικών μέχρι οι βουλευτές και τα μέλη του κόμματος να επιλέξουν τον νέο ηγέτη, μετά από μια διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες.

Η διορία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την ηγεσία των Συντηρητικών λήγει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το μεγάλο «φαβορί» είναι ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και εκ των βασικότερων υποστηρικτών του Brexit, Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζόνσον έχει την υποστήριξη 41 βουλευτών (σε σύνολο 313), ο επίσης υποστηρικτής του Brexit, Υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ 28, ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ 27, ο πρώην Υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ 16, ο Υπουργός Υγείας Μάτ Χάνκοκ 11 και ο Υπουργός Εσωτερικών Σαγίντ Τζαβίντ 15. Την στήριξη τέλος 6 βουλευτών έχουν οι Ρόρι Στιούαρτ, Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Έσθερ Μακβέι, πρώην Υπουργός Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση ο επόμενος αρχηγός των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας θα έρθει αντιμέτωπος με τον «γόρδιο δεσμό» του Brexit, που άλλωστε στοίχισε και την πολιτική καριέρα της Μέι. Το έργο του κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι καθώς οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η υφιστάμενη συμφωνία δεν αλλάζει, την ίδια στιγμή που το ρήγμα το οποίο προκαλεί η αποχώρηση από την ΕΕ συνεχίζει να μεγαλώνει εντός της βρετανικής κοινωνίας.