Παραιτείται από την ηγεσία των Πέντε Αστέρων ο Ντι Μάιο

Παραιτείται από την ηγεσία των Πέντε Αστέρων ο Ντι Μάιο

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα το απόγευμα από την θέση του αρχηγού του Κινήματος Πέντε Αστέρων σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Η απόφαση του Ντι Μάιο συνδέεται με τη διαφαινόμενη ήττα στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακης στην Εμίλια Ρομάνα όπου το Κίνημα καταγράφει μονοψήφια ποσοστά, Η Μπολόνια είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνα, που θεωρείται το τελευταίο προπύργιο της αριστεράς. Αναλυτές εκτιμούν πως αν η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια-Ρομάνα, είναι πιθανόν να πέσει η κυβέρνηση των Δημοκρατικών και του Κινήματος Πέντε Αστέρων και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογραμμίζει, πάντως, ότι η κίνηση αυτή του Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της κυβέρνησης, ενώ ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι δήλωσε ότι η παραίτηση του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων «σίγουρα δεν τον χαροποιεί».

Ο Ντι Μαιο ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από βουλευτές, γερουσιαστές και μέλη του κόμματος, την ώρα που η δημοτικότητά του καταγράφει απότομη πτώση, με τις πιο πρόσφατες έρευνες να το θέλουν γύρω στο 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό αποχώρησε από το κόμμα ο Υπουργός παιδείας Λορέντζο Φιοραμοντι, την ώρα που γερουσιαστές ζήτησαν μεταξύ αλλων μια ηγεσία που προκύπτει από «δημοκρατικά εκλεγμένο συλλογικό οργανισμό», ενώ τρεις εξ αυτών υπέβαλλαν την παραίτησή τους. 

Η «εξέγερση» των γερουσιαστών οδήγησε στην υιοθέτηση ενός ντοκουμέντου πέντε σημείων για την εσωτερική οργάνωση του πολιτικού οργανισμού, ζητώντας στην πράξη το τέλος της πολιτικής ηγεσίας από έναν και μόνο ηγέτη, τον Ντι Μάιο, και μια άμεση δημοκρατικοποίηση του «κινήματος».