Παρά τις ανησυχίες, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έκαναν το εμβόλιο κατά του Covid-19

Παρά τις ανησυχίες, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έκαναν το εμβόλιο κατά του Covid-19

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έκαναν το εμβόλιο κατά του Covid-19 αν το σύστηνε η κυβέρνηση ή ο εργοδότης τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τη δυσπιστία του κοινού απέναντι στα εμβόλια που αναπτύσσονται σε χρόνο-ρεκόρ.

Περίπου το 71,5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήταν πολύ ή αρκετά πιθανό να κάνουν το εμβόλιο κατά του Covid-19 και το 61,4% είπε ότι θα δεχόταν τη σύσταση του εργοδότη του να το κάνει, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο με τη συμμετοχή 13.000 ατόμων από 19 χώρες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του διεθνούς εποπτικού προγράμματος Εμπιστοσύνη στα Εμβόλια, που χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φαρμακευτικές εταιρείες.

Όλοι οι ερωτηθέντες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, δήλωσαν ότι θα ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να δεχτούν να κάνουν το εμβόλιο αν αυτό ήταν απαίτηση του εργοδότη τους.

Οι διαφορές μεταξύ γεωγραφικών περιοχών, ωστόσο, είναι σημαντικές, και υπογραμμίζουν τη διάσταση των προσεγγίσεων σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων στην Κίνα απάντησε ότι θα δεχόταν το εμβόλιο, το ποσοστό όμως στη Ρωσία δεν ξεπερνά το 55%. Στη Γαλλία, απάντησαν θετικά το 58,89%, σε σύγκριση με 75,4% στις ΗΠΑ αι 71,48% στην Βρετανία.

Προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, τουλάχιστον το 60-70% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει αποκτήσει ανοσία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται υπό ανάπτυξη περίπου 200 εμβόλια κατά του Covid-19 παγκοσμίως, ενώ πάνω από 40 βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται, συμπιέζοντας μέσα σε μερικούς μήνες μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί πάνω από 10 χρόνια, έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες.

Το πρακτορείο Reuters υπενθυμίζει ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν ξεκινήσει η Ρωσία τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με το εμβόλιο Sputnik V και πριν την παύση των κλινικών δοκιμών για το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca.