Πάνω από το μέσο όρο η Ελλάδα στους εμβολιασμούς - Στο δεύτερο «γκρουπ δυναμικότητας»
Deutsche Bank

Πάνω από το μέσο όρο η Ελλάδα στους εμβολιασμούς - Στο δεύτερο «γκρουπ δυναμικότητας»

Την ταχεία ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας καταδεικνύει έρευνα της Deutsche Bank, η οποία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά και χώρες του εξωτερικού. Τα στοιχεία μάλιστα έχουν συλλεχθεί μέσα στον Απρίλιο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο δεύτερο «γκρουπ» δυναμικότητας με τις χώρες που βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο και αρκετά υψηλότερα από τους ουραγούς στο πρόγραμμα εμβολιασμών. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank στη χώρα μας το 17,02% του πληθυσμού έχουν κάνει έστω και μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ το 7,41% του πληθυσμού έχει κάνει δύο δόσεις.

Πίσω μας βρίσκονται ισχυρές οικονομικά χώρες, όπως η Ελβετία, η Σουηδία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Ιαπωνία. Ενώ πιο κάτω από τη χώρα μας κατατάσσονται η Σλοβακία, η Τουρκία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τουρκία και το Μεξικό. Η χώρα μας εντάσσεται στη δεύτερη ομάδα των χωρών με τους περισσότερους εμβολιασμούς σε απόσταση αναπνοής από την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας στη χώρα μας έχουν γίνει 2.545.154 δόσεις εμβολίου, ενώ μόλις τις τελευταίες 7 ημέρες έχει εμβολιαστεί περίπου το 3% του γενικότερου πληθυσμού έστω με μία δόση εμβολίου.

Στην πρώτη θέση με το πιο αναπτυσσόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται το Ισραήλ με το 61,89% του πληθυσμού να έχει κάνει έστω μία δόση και το 57,59% δύο δόσεις. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Χιλή, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μπαχρέιν. Σε ό, τι αφορά στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης στη Γερμανία έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση εμβολίου το 20,05% του πληθυσμού, στη Γαλλία το 19,24%, στη Δανία το 18,53%, στην Αυστρία το 19,84% και στην Εσθονία το 21,86%.

Σύμφωνα με την έκθεση παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς που ενδεχομένως να δημιουργήσει αρρυθμίες στην παγκόσμια οικονομία, με την Τουρκία, την Ιαπωνία και την Αργεντινή να βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας. Η άνοδος αυτή των κρουσμάτων αυξάνει το ρίσκο για την οικονομία.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με την έρευνα η χώρα μας κατατάσσεται σε ικανοποιητική θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε ό, τι αφορά στην ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Μάλιστα τις τελευταίες έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί εμβολιασμοί, γεγονός που κατατάσσει με βάση αυτό το δείκτη λίγο υψηλότερα τη χώρα μας.