Πάνω από 66.000 τόνοι βοήθειας στην Ουκρανία με συντονισμό της ΕΕ

Πάνω από 66.000 τόνοι βοήθειας στην Ουκρανία με συντονισμό της ΕΕ

Περισσότεροι από 66.000 τόνοι βοήθειας, σε είδος, όπως ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και ηλεκτρογεννήτριες, από 30 χώρες, παραδόθηκαν στην Ουκρανία, με τον συντονισμό του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, πλέον μακροχρόνια και πολύπλοκη επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί από τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, το 2001.

Η βοήθεια που παραδόθηκε περιλαμβάνει 180 ασθενοφόρα, 125 πυροσβεστικά οχήματα, 300 ηλεκτρογεννήτριες, 35 οχήματα βαρέος εξοπλισμού και 4 πλωτές γέφυρες, με εκτιμώμενη αξία άνω των 425 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής.

Για τη στήριξη αυτής της επιχείρησης, δημιουργήθηκαν κόμβοι εφοδιαστικής στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, από όπου στη συνέχεια η βοήθεια διοχετεύεται κατευθείαν στην Ουκρανία. Ο Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε σχετικά, μεταξύ άλλων ότι «αισθανόμαστε όλοι αποτροπιασμό για τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία. Παρέχοντας βοήθειας έκτακτης ανάγκης, μπορούμε τουλάχιστον να ελαφρύνουμε την τεράστια πίεση που δέχονται τα συστήματα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας». Όπως είπε, «η αλληλεγγύη αυτή αποδεικνύει ότι η ΕΕ συμπαραστέκεται στην Ουκρανία όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα».

Στις 15 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ προετοιμαζόμενη για μια μεγάλης κλίμακας κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έκτοτε, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ουκρανικές αρχές για τον προσδιορισμό των ειδικότερων αναγκών και τον συντονισμό της αντίδρασης της ΕΕ στις κρίσεις. Το δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.